Foto: TT Nyhetbyrån

Dopad fråntas OS-guld och stängs av

Uppdaterad
Publicerad

Turkiskan Asli Cakir-Alptekin har testats positivt för bloddopning och blir av med sitt guld på 1500 meter från London-OS 2012. Hon stängs dessutom av i åtta år.

Det blev en turkisk dubbel i OS-finalen på 1500 meter i London 2012. Abeba Aregawi, då tävlandes för Etiopien, var en av favoriterna, men slutade på femteplats. Asli Cakir-Alptekins vinnartid skrevs till 4.10,23.

– Det var som två guld, sa Cakir Alptekin då.

Avstängd tidigare

Men nu går hon alltså med på att lämna ifrån sig guldet.

”Det har hittats onormala blodvärden hos idrottaren mellan juli 2010 och oktober 2012”, säger idrottens skiljedomstol, som delade ut domen mot Alptekin.

29-åringen var avstängd två år från 2004 efter att ha testat positivt i junior-VM. 2013 blev hon avstängd, och missade VM i Moskva, för att ha tävlat med för höga blodvärden. Hon misstänktes då för dopning, men friades från misstankarna av det turkiska friidrottsförbundet.

Brons kan gå till tidigare dopningsavstängd

Guldmedaljen kan nu tilldelas Alptekins landsmaninna Gamze Bulut, som slutade tvåa i finalen. Bronset kan gå till Tatjana Tomasjova, som var avstängd i två år från 2008 efter att ha deltagit i en rysk sammansvärjelse för att undvika upptäckande av dopning. Hon var en av flera ryska kvinnor vars tester byttes ut mot rena prover, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.