Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Armand Duplantis. Foto: Bildbyrån

Duplantis vann i Berlin – men får vänta på rekordet

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingen i Berlin lovade gott med fina förhållanden och goda minnen från arenan.
Men i takt med att Armand Duplantis klev upp på uterekord-höjder blåste även motvinden upp och satte stopp för rekordförsöken..
– Lite snöpligt att han inte får chansen, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

Ett spännande startfält med VM-vinnaren Sam Kendricks, OS-guldmedaljören Thiago Braz och Piotr Lisek blev som vanligt endast en man starkt efter 5.91. Då var det bara Armand Duplantis kvar, detta med en ovan rivning redan på 5.82.

Motvinden försvårade rekordjakt

För Duplantis var målet klart: att slå Sergej Bubkas uterekord från 1994 på 6.14. Efter 5.91 begärdes ribban upp direkt på rekordhöjd. De två inledande försöken avbröts under ansatsen. Ofördelaktig vind angav stavhoppsexpert Alhaji Jeng som bidragande orsak.

Efter att förhållandena sett nästintill perfekt ut vid början på tävlingen så blåste motvinden upp i takt med att ”Mondo” skulle försöka sig på uterekord.

– När du har de här förhållandena och du har en vind som spökar så blir det ytterligare en svårighetsgrad, säger Alhaji Jeng i SVT Sports sändning.

Sista försöket var det bästa men 20-åringen var ändå aldrig nära. Nu återstår två tävlingar i Rom och i Doha där Duplantis har chansen att slå utomhus-världsrekord under denna säsong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer