Khaddi Sagnia efter Nordenkampen i februari där hon skadade knäet. Till vänster: talangen Tilde Johansson. Foto: Bildbyrån

Khaddi Sagnia hoppar igen efter skadan – har inte gett upp VM

Uppdaterad
Publicerad

Förbundskapten Karin Torneklint räknar inte med längdhopparen Khaddi Sagnia i friidrotts-VM i slutet av september.
Men stjärnan själv har inte gett upp hoppet.
– Det skulle vara en bonus, men varför inte? Det är bara juli nu och jag började hoppa igen den här veckan, säger hon till SVT Sport.

Det var under ett häcklopp i Nordenkampen i norska Baerum i mitten av februari som olyckan var framme. Sagnia sprang då in i den andra häcken och slet av korsbandet i vänster knä.

Den 27 februari opererades hon i Stockholm, och i början av den här veckan gjorde hon sitt första längdhopp sedan operationen.

– Jag har börjat hoppa igen, jag springer och gör det mesta. Det känns skitkul att hoppa igen, men det är klart att jag inte överdriver de första hoppen så mycket. Landningen är den svåra biten så där måste jag vara försiktig, säger Sagnia till SVT Sport.

– Jag har inte haft några bakslag i min rehabilitering och just nu känns det väldigt bra. Skadan är helt läkt och jag litar på knäet, men det är fortfarande en bit kvar tills jag kan tävla. Det handlar om att öka belastningen stegvis, fortsätter 25-åringen.

”Då började jag gråta”

Korsbandsskadan är Sagnias andra i karriären. Förra gången, 2012, var det i höger knä och den gången tog det två år för henne att komma tillbaka eftersom hon valde att vänta ett helt år innan hon opererade sig.

Har den erfarenheten hjälpt dig någonting den här gången?

– Lite kanske, eftersom jag var förberedd på vad som väntade. När jag fick beskedet så började jag gråta eftersom jag visste hur mycket träning jag hade lagt ned. Vi hade gjort 95 procent av träningen inför inomhus-EM i Glasgow och allt kändes skitbra. Men jag kände direkt att skadan var allvarlig.

Sagnias rehabilitering har gått över förväntan, och en comeback närmar sig. Men när det kan bli vill hon inte säga.

– Mitt fokus ligger på att bli helt frisk. Jag vill inte ställa mig på banan och tveka, men jag är på rätt väg och känner mig inte orolig.

”Har aldrig hoppat så mycket”

Har du gett upp hoppet om VM?

– Nja. Haha. Jag vill verkligen åka dit, men just nu måste jag se till att komma i form. Det positiva är att jag var i väldigt bra form innan skadan. Jag hade en jättebra uppbyggnadssäsong och har aldrig i min karriär hoppat så mycket som jag gjorde då.

– Första gången jag hörde att VM var i oktober tänkte jag ”nej, vad sent”, men nu känns det hur bra som helst i stället, haha. Om det inte blir några tävlingar i sommar så är det ingenting som stör mig, men jag ska förstås göra mitt bästa. Jag tar ett steg i taget.

Det låter som att du öppnar dörren för VM?

– Jag räknar inte med VM, men det vore en bonus om det blev av.

Karin Torneklint sade till SVT att hon räknar bort dig. Vad tänker du om det?

– Jag vill varken säga ja eller nej till VM. Det är bara juli nu och om det känns bra i kroppen, så varför inte? Vi får se.

I klippet nedan kan du se loppet i februari där Sagnia skadade korsbandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer