van Niekerk ser framtida stordåd på löparbanan. Foto: TT

Efter flera år av skador: van Niekerk inställd på att förbättra sitt 400 m-rekord

Uppdaterad
Publicerad

Efter flera år av skadeproblem sticker världsrekordhållaren på 400 meter, Wayde van Niekerk, ut hakan och säger att han vill förbättra sitt rekord och springa på 42 sekunder.

– Jag vill sätta ett ouppnåeligt rekord, säger van Niekerk.

Det var i OS-finalen i Rio de Janeiro 2016 som van Niekerk satte världsrekord med att vinna på 43,03 från bana åtta. De flesta som såg loppet inklusive van Niekerk chockades. Han förbättrade legendaren Michael Johnsons rekord med 0,15. De är fortfarande etta och tvåa genom tiderna.

Niekerk vann även VM-gulden på distansen 2015 och 2017. På hösten 2017 tog van Niekerk det ödesdigra beslutet att delta i en uppvisningsmatch i rugby och ådrog sig en allvarlig knäskada som raderade ut säsongerna 2018 och 2019.

Corona och idrott

Under vintern har van Niekerk kommit tillbaka till viss del. I februari sprang van Niekerk 100 och 200 meter samma dag hemma i Sydafrika på de hyfsade tiderna 10,10 och 20,31. En vecka senare noterade han 47,42 på favoritdistansen 400 meter. Sedan har coronapandemin kommit emellan.

Vill hålla rekordet i minst 34 år

I dag på dagen ett år till invigningen av OS i Tokyo nästa år tvivlar inte van Niekerk, 28, på sin kapacitet – trots att han var 4,39 över sitt personrekord i senaste loppet på distansen. Fyra och trettionio. Han är nöjd med snabbheten men saknar styrkan att orka ett krävande lopp över 400 meter.

– Jag vill förbätttra mig till tider i 42-spannet. Det är där tanken ligger, det är där jag har mitt hjärta, säger van Niekerk till just Michael Johnson på uppdrag av BBC och återupprepar något han sagt i andra sammanhang ett par gånger under våren och sommaren.

van Niekerk vill sätta ett ”ouppnåeligt” rekord på 400 meter.

– Du satte ett rekord som stod sig i 17 år. Jag vill dubbla den tiden, säger van Niekerk till Johnson.

Det framgår inte vad van Niekerk har för tävlingsplaner i sommar.

Dessutom får van Niekerk passa sig. Förra året sprang Michael Norman på 43,45 och noterade personbästa 9,86 på 100 meter i måndags.

Dessa två är de enda som varit under 10 sekunder på 100 meter, 20 på 200 och 44 på 400 meter.

MER FRIIDROTT:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet