Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

EM-silver till Karlström: ”Fantastiskt jobbat”

Uppdaterad
Publicerad

Hans mästerskap såg ut att vara över efter kollapsen på den inledande distansen.

Men Perseus Karlström kom till start i dagens 20-kilometerslopp – och fixade ett EM-silver.

– Det här är en otrolig bragd, säger den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist.

Det var i EM:s inledande 35-kilometerslopp som den dubble VM-bronsmedaljören Perseus Karlström tvingades bryta med en mil kvar att vandra och det var länge oklart om han ens skulle komma till start i dagens lopp över 20 kilometer.

Men till start kom han och även om han såg lite ansträngd ut efter tre kilometers gång så var han uppe och drog i täten med jämna mellanrum.

– Han brukar veta vad han gör så han känner sig nog rätt bra, säger SVT:s expert Bengt Bengtsson efter att ledarklungan passerat fem kilometer.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Perseus Karlström. Foto: Bildbyrån

”En sagolik prestation”

Efter halva loppet var det bara åtta som återstod i ledarklungan och drygt två kilometer senare drog Karlström upp ett rejält tempo som bara spanjorerna Alvaro Martín och Diego García Carrera klarade av att matcha.

Efter 15 kilometer orkade Karlström inte längre gå med Martín. García Carrera gjorde ett försök att hänga på sin landsman men det fick han sota för och en stund senare var han passerad av Karlström.

Ungefär samtidigt började Martín slarva med tekniken vilket ledde till att han varnades två gånger om. Han drog dock inte ner på tempot och med två kilometer kvar av loppet låg han elva sekunder före Karlström och det orkade inte svensken ta ikapp.

Men ett silver blev det.

– Helt fantastiskt jobbat, så imponerande. En sagolik prestation med tanke på det som hände i tisdags, säger Bengtsson.

Den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist var lika imponerad.

– Det ska egentligen inte vara möjligt, tredje mästerskapsmedaljen på fem veckor. Det är som att ingenting kan stoppa Perseus när han väl bestämmer sig för någonting, han bara kör. När han blir trött hittar han ytterligare en växel och kör bara på. Det här är en otrolig bragd, säger Bergqvist.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.