Shericka Jackson är ett nytt ess i den jamaicanska kampen om VM-titeln på 100 meter. Foto: TT

Favoriterna snuvade i jamaicanska mästerskapen

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt med de amerikanska mästerskapen i friidrott håller Jamaica sina nationella mästerskap, tillika VM-kval i Kingston. På damernas 100 meter blev det en skräll när Shericka Jackson vann på 10,77.

Det har i början av säsongen pratats om Shelly-Ann Fraser-Pryce och Elaine Thompson-Herah och deras möjligheter att kunna slå Florence Griffith-Joyners världsrekord på 10,49 från 1988. Istället var det Jackson, som gått ner från 400 meter, som vann loppet på säsongsbästa 10,77, vilket gör henne tvåa i årsbästalistan.

Tvåa i loppet blev 22-åriga talangen Kemba Nelson som satte personrekord med 10,88 medan Thompson-Herah fick nöja sig med tredjeplatsen på 10,89 på nationalstadion i Kingston.

Fraser-Pryce strök sig efter 10,70 i försöket

Fraser-Pryce sprang på 10,70 i försöket natten mot fredag men strök sig sedan. Hon har redan ett wildcard till VM i Oregon 15-24 juli som regerande världsmästare, annars har Jamaica samma tuffa krav som USA och de tre första i varje gren får per automatik en plats i mästerskapet.

Det var problem med starterns utrustning och det blev 15 minuters fördröjning.

– Det blev en rejäl förbättring av årsbästat (från 10,92) så jag har inget att klaga på. Nu ser jag fram emot att försöka vinna min första VM-titel på 100 meter i Oregon, säger 27-åriga Jackson som har två individuella VM-brons på 400 meter.

Yohan Blake gjorde ett hopp tillbaka i tiden och vann herrarnas lopp på 9,86 enligt Reuters, hans bästa tid på tio år. 32-åringen vann sin femte nationstitel och tillägnade segern till sin far som drabbades av en stroke för ett par dagar sedan.

– Jag ville ge honom den här segern. Det har varit så oroligt hela veckan och jag behövde vara stark för att klara av det här, säger Blake.

MER FRIIDROTT: Trots blygsamt resultat – Duplantis är i världsrekordform (21 juni 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Armand Duplantis vann som väntat på lag-SM i Uppsala. Foto: Bildbyrån.

Världsbästalistan 100 m damer:

1) Shelly-Ann Fraser-Pryce, Jamaica 10,67

2) Shericka Jackson, Jamaica, 10,77

3) Elaine Thompson-Herah, Jamaica, 10,79

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.