Filip Ingebrigtsen var besviken efter att ha åkt i försöket vid OS i Tokyo. Foto: TT

Filip Ingebrigtsen utslagen av vaccinet

Uppdaterad
Publicerad

Medan Jakob Ingebrigtsen haft sin bästa säsong i karriären med OS-guldet på 1500 meter som höjdpunkt stod storebror Filip i skuggan och fick det inte alls att stämma, detta efter reaktioner på covid-19-vaccineringen.

– Det är en kamp, det går tungt från första metern, säger Filip till Verdens Gang.

Under åren har bröderna pressat varandra till stordåd på löparbanorna men den gångna säsongen såg annorlunda ut. Fililp tappade allt mer på Jakob. Vid OS syntes skillnaden extra tydligt. Jakob vann guldet medan Filip blev utslagen i sitt försöksheat efter att ha blivit tia.

Filip har under säsongen kämpat med en kropp som inte svarat som den ska. Han har tagit mängder med blodprover, som inte visat något, och bara att klara vardagen har varit en kamp för Filip.

I måndags fick han svaret på problemet. Han hade fått en biverkning av den första dosen covid-19-vaccin. Till och med att bara leka med den lilla dottern har varit besvärligt.

– Det är väldigt tråkigt när jag har en dotter på 1,5 år och vill leka med henne, säger Filip till VG.

Svårt med motivationen

Om man inte ens klarar av att leka med en så liten dotter har träningen varit ett helvete, speciellt som proverna inte visat några fel.

– Det är en kamp, det går tungt från första metern. Mycket av det vi letar efter i träningen är att nå formen och hitta flytet. Ju mindre du känner det, desto svårare är det att motivera dig själv att träna. Det har verkligen påverkat motivationen, säger Filip.

Nu försöker han hålla igång med låg intensitet för att hitta tillbaka men det finns en oro eftersom man från familjen, Team Ingebrigtsen, inte vet hur man ska angripa problemet.

– Vi får ha tålamod och se om kroppen svarar på ett bättre sätt. Något annat kan vi inte göra. Han är inte sjuk utan det är kroppen som inte svarar, säget fadern och tränaren Gjert.

Med facit i hand önskar Filip att vaccineringen skulle fungerat bättre – men han skulle gjort samma sak igen.

– Summa summarum är det viktigare att överleva än att vara en bra löpare. Man kan inte ångra att man medicinerat mot en så pass allvarlig sjukdom. Det var aldrig aktuellt att han inte skulle ta vaccinet, säger fadern Gjert.

Samtliga bröder Ingebrigtsen, där även Henrik haft internationella framgångar, är fullvaccinerade.

ARKIV: Jakob Ingebridtsen vann 5000 meter på Europarekord (10 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.