Foto: Bildbyrån

Ingebrigtsen tveksam inför OS: ”Inte aktuellt att gå före i vaccinkön”

Uppdaterad
Publicerad

Det är långt ifrån säkert att bröderna Ingebrigtsen finns med på startlinjen på OS i Tokyo i sommar. I alla fall om man ska tro deras pappa och tränare Gjert Ingebrigtsen.

– Vi har betänkligheter kring att resa, säger han till den norska nyhetsbyrån NTB.

Den internationella olympiska kommittén (IOK) har i dagsläget inget vaccinationskrav för idrottare som ska delta i OS, men man har uppmanat alla som kan att vaccinera sig.

I vissa länder har toppidrottarna fått förtur, men det är inte möjligt eller önskvärt i till exempel Sverige och Norge.

I förra veckan accepterade IOK ett erbjudande från Kina som vill erbjuda alla OS-idrottare ett coronavaccin, men då det vaccinet inte är tillåtet i Norge så är det inte en möjlighet för löparbröderna Ingebrigtsen.

”Inte aktuellt”

Därför är pappa och tränare Gjert Ingerbrigtsen tveksam till om det kommer att bli något OS för dem.

– Vi behöver ett vaccin innan vi deltar i OS, men vi kommer att hålla oss till de officiella reglerna i Norge och inte gå runt dem och ta ett kinesiskt vaccin bara så där. Det är inte aktuellt att gå före i kön på något vis, säger han.

Ingebrigtsen påpekar att man inte kan ta vaccinet strax innan avfärd, utan det behövs tidigare.

– Vi ska till OS för att prestera. Då kan man inte samtidigt riskera häälsan. Det går inte ihop.

”Mer osäkert”

– För en månad sedan var jag helt säker på att man skulle vara vaccinerad i god tid före OS. Jag är mer osäkert nu, då jag tycker det har hänt mycket med tempot i vaccineringen.

Bröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen har samtliga medaljer från stora mästerskap och hör till Norges största stjärnor inför sommar-OS.

OS börjar den 23 juli, men de första idrottarna kommer dit tidigare än så.

KLIPP: Här är Duplantis nära att klara 6,19 (7 mars 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.