Foto: TT Nyhetsbyrån

Vinter-OS i Peking – ett år kvar

Uppdaterad
Publicerad

2008 arrangerades OS i Peking.

2022 blir den kinesiska huvudstaden första stad någonsin att arrangera både sommar- och vinter-OS.

SVT:s Asien-korrespondent Ulrika Bergsten har besökt det tilltänka OS-området – ett år före spelen.

OS-tävlingarna kommer att avgöras på tre olika platser, mest i nybyggda arenor. För de som var med på OS 2008 kommer en hel del att kännas bekant.

Gamla området finns kvar

Under en rundvandring bland byggnationerna står det klart att det gamla OS-området från 2008 kommer att används som bas för 2022 års OS.

I Wukeson, där basketturneringarna spelades 2008, kommer bland annat ishockeyturneringen att avgöras. Här finns också den färdiga, moderna Ice Ribbon-arenan som efter OS ska att användas för skridsko, konståkning, curling och ishockey.

Corona-hanteringen i fokus

Mycket kommer naturligtvis också att handla om hanteringen av covid-19. Just nu finns det inga regler om karantän eller vaccination. Arrangörerna följer utvecklingen i världen och anpassar den närmare OS.

– I våra nuvarande restriktioner behöver inte idrottare bära skyddsmask under träning och tävling, men i övrigt ska de bära mask. Och publiken skulle också behöva göra det, säger doktor Gaoting, ansvarig smittskyddsläkare för OS.

Uppmanas till bojkott

De kommande vinterspelen i Kina lär också bli ett av de mest kontrollerade och politiserade i OS-historien. Spelen har varit starkt kritiserade från olika håll. Flera grupper som jobbar för mänskliga rättigheter har framfört till IOK att OS borde flyttas från Peking på grund av bland annat förtrycket av olika etniska minoriteter inför landets senaste OS 2008.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.