Dagen innan Finnkampen stoppades Suldan Hassan efter att ha drabbats av en lindrig covid-19-infektion. Foto: TT

Hassan om covidbeskedet inför Finnkampen: ”Jobbigt att folk trodde jag mådde dåligt”

Uppdaterad
Publicerad

Suldan Hassan kände sig i ypperlig form och fullt frisk men extremt små mängder av coronaviruset gjorde att han fick en covid-19-diagnos och ströks ur Finnkampen den senaste helgen.

– Det var jobbigt att folk trodde jag mådde dåligt, säger Hassan till SVT Sport.

Hassan skulle sprungit 1500 meter under lördagen, en perfekt uppladdning inför tisdagens 5000 meter i Ostrava. Men det blev ingen finnkamp utan Hassan isolerades på hotellet i Stockholm, en säkerhetsåtgärd eftersom Hassan bara var smittbärare via saliv. Han skulle till och med kunnat haft en rumskamrat utan problem på hotellet.  

– Det var trist som tusan när jag var i tävlingsmoodet men eftersom det blev som det blev var det bra att jag inte åkte till Finland, men visst blev det svårt med familj och vänner och andra människor som ringde och frågade hur jag mådde. Det blev så dramatiskt, säger Hassan med ett par dagars distans till Finnkampen från hotellet i Ostrava där en skada i vaden satte stopp för rekordplanerna på 5000 meter.

Finnkampen

Hassan hade svårt att känna att han var drabbad av covid-19, en känsla som många som haft sjukdomen kan intyga.

”Vad då krya på dig?”

– Jag var kanske lite nere i onsdags i förra veckan men det är svårt att veta om det berodde på för mycket träning, det var en känsla som jag haft tidigare. Under torsdagen när testet gjordes körde jag intervaller och mådde bra, testade positivt och dagen efter var det negativt igen. Jag måste haft extremt små mängder, säger Hassan och är ändå tacksam för att han stoppades att tävla i Tammerfors när han tänker på frågan i ett större sammanhang. 

– Även om jag är elitidrottare och inte vill ha det kan det drabba någon annan som kanske haft svårare att hantera det. Men visst var det jobbigt, inte minst att folk trodde att jag mådde dåligt.

Hassan var i princip träningsklädd när beskedet om det positiva testet kom.

– Jag fick beskedet under torsdagen en halvtimme innan jag skulle ut på ett träningspass och så hörde folk av sig (beskedet offentligt under fredagen) och sa att jag skulle krya på mig: ”Vad då krya på dig?” tänkte jag eftersom jag tränade som vanligt och mådde bra, faktum är jag inte kunde ha mått bättre. Som helhet var det inget som påverkade min träning, reflekterar Hassan.

KLIPP: Stjärnlöparen missar Finnkampen – drabbad av covid-19 (4 september 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet