Finnkampen. Foto: Bildbyrån

Finnkampen hänger på en skör tråd

Uppdaterad
Publicerad

Årets finnkamp i september är i fara. Det tror Sami Itani, ordförande för det finska friidrottsförbundet.

– Jag är lite skeptisk, säger han till Radiosporten.

Finnkampen, världens mest klassiska friidrottslandskamp, som ägde rum för första gången 1925 och varje år sedan 1950, ligger nu löst på grund av coronapandemin.

För ett par månader sedan kom glädjebeskedet att tävlingen ska hållas i Tammerfors i september. Men nu känns det inte lika självklart.

Finnkampen

Skälet är det inreseförbud som gäller för svenskar till Finland och som precis har förlängts. Förbudet gäller alla om man inte har speciella arbets- eller familjerelaterade skäl för ett besök i landet.

Sami Itani är pessimistisk när det kommer till chansen att kunna anordna en landskamp mellan Finland och Sverige detta år.

– Det finns många frågetecken just nu, säger han. Vi har varit mycket aktiva och har en bra kontakt med den finska regeringen. Men de har varit klara med att inte medge några undantag till reglerna.  Vi har inte lyckats få dem att ändra sig, säger han till Radiosporten.

Många rädda

Itani är också lite skeptisk med tanke på den allmänna opinionen i Finland, och den rädsla som många i Finland känner när det gäller skillnaden i hur länderna har drabbats av Covid 19.

Den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint vet inte heller hur det kommer att bli men hon hoppas på det bästa.

– Det finska förbundet jobbar hårt för att vi ska kunna genomföra tävlingen, och även med mycket publik. Jag hoppas att de lättar på reglerna till september för det är ju ganska långt kvar, säger hon till Radiosporten.

KLIPP: Dubbla svenska Finnkampsrekord – dubbla svenska segrar (25 augusti 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Finnkampen

Mer i ämnet