Armand Duplantis klarade 6,07 innan mörkret tog över. Foto: TT Nyhetsbyrån

Mörkret stoppade Duplantis rekordförsök

Uppdaterad
Publicerad

Armand Duplantis förbättrade sitt eget världsårsbästa i stav till 6,07 vid ett torg i Lausanne. Det är både svenskt utomhusrekord och Diamond League-rekord. Han försökte sedan förbättra Sergej Bubkas utomhusvärldsrekord på 6,14 med att försöka på 6,15 men gjorde bara ett hopp och gav upp i mörkret.

– Det var en galen tävling, säger Duplantis till SVT Sport.

Duplantis bubblade av känslor denna höjdarkväll då han blev näst bäst i stavhistorien utomhus efter legendaren Sergej Bubka.

– Det var häftigt och jag kunde inte ha gjort det bättre. Det var tack vare Sam, det hade inte gått utan honom. Det är personligt rekord utomhus och personrekord är alltid personrekord, säger Duplantis.

Corona och idrott

Duplantis grämde sig inte nämnvärt över att mörkret stoppade rekordförsöket på 6,15. Det stora startfältet på nio hoppare gjorde att tävlingen inte var slut förrän 20.30 – mot tidsprogrammet som indikerade senast 20.00.

Det kan ha varit ödesdigert denna ljumma septemberkväll i Lausanne.

– Det är som det är. Jag är glad över det som vi åstadkom innan mörkret. Jag började bli lite trött ändå. Jag kan inte klaga allt för mycket på det, säger Duplantis.

Hade du kunnat klara 6,15 om inte mörkret kom?

– Kanske, jag tänkte inte så mycket på det utan inriktade mig på att hänga med Sam under tävlingen. Världsrekordet fanns inte i mina tankar och jag var verkligen trött och gjorde många bra hopp i dag. Det finns stora saker sparade för framtiden, förklarar Duplantis.

”Det var Berlin-nivå 2018”

– Jag och Sam har haft dueller men inte på den här nivån och han hoppade så bra att jag ville leva upp till hans nivå. Jag älskar att tävla och kunde inte fått bättre sparring. Det var Berlin-nivå 2018, jag har inte haft en sådan känsla sedan dess, säger Duplantis och tänker på EM-guldet i Berlin där han hoppade över 6,05, vilket var hans tidigare rekord utomhus.

Inför 6,15 lyste Renaud Lavillenie på Duplantis med sin mobiltelefon i ett försöka att peppa svensken. Det var för mörkt och Duplantis nådde inte ens upp till ribban i mörkret i sitt enda försök.

Vid 5,87 kommenterade Kendricks:

– Det blir snart mörkt. Och Duplantis svarade:

– Jag vet det.

”Det här var dock nog första gången som chansen till ett världsrekord uteblev för att det blev för mörkt för att kunna hoppa”, skriver Stefan Holm på Twitter.

Han gick in på 5,62 och var löjligt högt över i sitt första hopp.

5,82 gick lika lätt. Liksom 5,87. Och 5,92. Efter 5,97 slog sig Duplantis över bröstet av förtjusning. Samma gester gällde även vid 6,02.

Bara Bubka före i utomhus

Vid 6,07 var han närmare ribban som han touchade.

Sam Kendricks gav Duplantis en match och stannade på 6,02 innan han rev ut sig på 6,07 i halvmörkret.

Redan på fredag väntar en ny Diamond League-tävling, då i Bryssel.

– Jag får försöka återhämta mig till dess. Jag tror att det kan hända något där också även om man aldrig riktigt kan veta. Jag får göra det jag ska göra, säger Duplantis inför den prestigefyllda Brysselgalan.

Åtskilliga hundra åskådare följde tävlingen, många iförda munskydd, utan social distansering. Enligt reglementet var totalt 1000 åskådare tillåtna indelade i sektorer på mellan 100 och 300.

Höjningsschemat:

0=klarad höjd, X=riven höjd

5,62

0

5,82

0

5,87

0

5,92

0

5,97

0

6,02

0

6,07

0

6,15

X

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet