Mo Farah och Alberto Salazar. Foto: Bildbyrån/TT

Förbundet försökte få Farah att bryta med skandaltränaren

Uppdaterad
Publicerad

Den fyrdubbla olympiska mästaren Mo Farah var en del av skandaltränaren Alberto Salazars team i sex år. Nu berättar den tidigare ordföranden i det brittiska friidrottsförbundet, Ed Warner, att han försökte få Farah att bryta med honom.

– Jag hade älskat om Mo hade brutit med honom, säger han till BBC.

Salazar är avstängd i fyra år för dopningsbrott. Beskedet kom efter en två år lång strid i domstol och drygt fyra års granskningar. Salazar ska ha manipulerat dopningskontroller, använt sig av förbjudna metoder och sett till att idrottare fått tag på det prestationshöjande ämnet testosteron.

Uppgifterna om dopning kom först i BBC-programmet ”Panorama” 2015.

– Han var orubblig i övertygelsen att han inte skulle byta tränare. Jag försökte personligen övertyga honom att byta, säger Warner till BBC.

Farah, 36, har aldrig åkt fast i ett dopningstest och är inte anklagad för något.

– När anklagelserna kom mot honom flög jag till honom för att få svar. Han sa till mig att anklagelserna mot honom var falska och att det inte hade med mig att göra, det lovade han. Det visade sig att det inte var sant, har Farah tidigare sagt till BBC.

Salazar har överklagat domen och det ska nu tas upp i idrottens skiljedomstol (Cas).

ARKIV: Stjärntränaren Salazar stängs av i fyra år för dopningsbrott (1 oktober 2019)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.