• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Mo Farah och Alberto Salazar. Foto: Bildbyrån/TT

Mo Farah om skandal­tränaren: ”Han ljög för mig”

Publicerad

Mo Farah var en del av skandaltränaren Alberto Salazars team i sex år.
I dag uttalade sig den brittiska friidrottsstjärnan om den dopningsavstängde kubanen för första gången.
– Han sa till mig att anklagelserna mot honom var falska och att det inte hade med mig att göra, det lovade han, säger Farah till BBC.

Tidigare i dag meddelade klädjätten Nike att de lägger ner laget Nike Oregon Project (NOP) – programmet som främst ska utveckla amerikanska långdistanslöpare – som dopningsavstängde tränaren Alberto Salazar basade över. Bland annat ska Salazar ha ägnat sig åt att manipulera dopningskontroller, använt sig av förbjudna metoder och sett till att idrottare fått tag på det prestationshöjande ämnet testosteron.

I sitt stall hade Salazar bland annat världsstjärnan Mo Farah, 36, i hela sex års tid.

Det var i 2015 som de första anklagelserna kom mot Salazar, efter en BBC-dokumentär, där tidigare aktiva och medlemmar från kubanens tränarstab menade att han i början på 2000-talet ska ha dopat amerikanen Galen Rupp. Anklagelserna till trots fortsatte Farah vara en del av NOP och Salazars team. Samarbetet upphörde istället först två år senare när britten bestämde sig för att flytta hem till London.

Svarade för första gången

Farah är i helgen på plats i USA för att springa Chicago Maraton på söndag. Under fredagen hölls en presskonferens, där bland annat 36-åringen själv närvarade. Det var ett stort medieintresse på plats för att fråga ut britten, som ännu inte uttalat sig i frågan, om hans åsikter kring att tidigare tränaren numera är dopningsavstängd.

– Då, när anklagelserna kom mot honom (2015, red anm) flög jag till honom för att få svar. Han sa till mig att anklagelserna mot honom var falska och att det inte hade med mig att göra, det lovade han. Det visade sig att det inte var sant, säger han till brittiska BBC.

BBC: Berättade han för dig att han blev anmäld för två år sedan?

– Nej, den första gången jag hörde om anmälan var när det rapporterades om det i nyheterna. Jag slutade med NOP för två år sedan, jag är baserad i London nu och att de lägger ner projektet är upp till dem. Det handlar om Nike, jag är Mo Farah.

BBC: Men du har ju Nikes kläder på dig?

– Det är för att de betalar mig massa pengar, haha.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer