Foto: Bildbyrån/TT

Föreslår utrensning i rysk friidrott

Uppdaterad
Publicerad

Sparka ordföranden och alla landslagstränare i rysk friidrott.

Det föreslår Rysslands antidopningschef, i hopp om att ryska friidrottare ska få vara med i OS i Tokyo nästa år.

Ryska friidrottare har varit avstängda från internationellt tävlande sedan den stora dopningsskandalen briserade 2015. Endast de som kan bevisa att de tränar i en dopningsfri miljö har fått tillåtelse att tävla utanför Ryssland.

I höstas beslutade antidopningsorganisationen Wada att häva avstängningen mot Rysslands antidopningsorganisation Rusada. Men det internationella friidrottsförbundet IAAF har fortfarande inte släppt på sin avstängning.

I juni ska man ta ett nytt beslut. Men chefen för Rusada, Jurij Ganus, tror inte att IAAF häver avstängningen om inte krafttag tas inom rysk friidrott. I ett brev till ordföranden i Rysslands olympiska kommitté, Stanislav Pozdnjakov, som Reuters tagit del av, föreslår Ganus bland annat att alla i ledande ställning i friidrottsförbundet, inklusive ordföranden Dimitrij Sjljachtin, får lämna sina uppdrag tillsammans med alla landslagstränare.

”Med tanke på att det är väldigt lite tid till OS i Tokyo 2020, och att det är mycket som ska koordineras med IAAF i arbetet med att förändra friidrottsförbundet, behövs ett snabbt beslut”, skriver Jurij Ganus.

Ganus vill också att det skapas en internationell arbetsgrupp med ryssar och med utländska experter som kan hjälpa det ryska friidrottsförbundet tillbaka in i IAAF.

”Vi måste sluta att vilseleda inte bara alla andra utan framför allt oss själva”, skriver Ganus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.