Det har stormat kring Sebastian Coe som nu frias i en utredning. Foto: TT.

Sebastian Coe kan andas ut – frias av utredning

Uppdaterad
Publicerad

IAAF:s etiska kommitté friar IAAF:s ordförande Sebastian Coe från att ha fört en kommitté från brittiska parlamenetet bakom ljuset i samband med en utfrågning kring dopning 2015.

Den parlamentariska utfrågningen gjordes fyra månader efter att Coe blivit vald till ordförande i det internationella friidrottsförbundet, IAAF, i december 2015.

Coe, som har dubbla OS-guld på 1 500 meter och var general för London-OS 2012, utfrågades kring vad han kände till om rysk dopning innan han tog över chefskapet i IAAF.

Nyckelfrågan har varit om Coe kände till vad den förre tävlingsledaren för London Marathon, den förre storlöparen Dave Bedford, mejlade till honom 2014. I en bilaga på ett mejl berättade Bedford om hur den ryska maratonlöparen Liliya Shobukhova skickat hundratusentals dollar som muta till IAAF för att dölja ett positivt dopningsresultat, skriver Reuters.

Hon dömdes senare till tre år och två månaders avstängning, en dom som senare mildrades med sju månader efter att hon bistått i utredningen.

Läste inte mejlet utan vidarebefordrade det

Coe hävdar att han inte läste bilagan utan att hans assistent vidarebefordrade mejlet till IAAF:s etiska kommitté.

”Han skötte det korrekt. Coe har bevisat är att hans assistent vidarebefordrade mejlet till den etiska kommittén och att han inte läste bilagorna. Utredningen har funnit att den förklaringen stämmer”, skriver etiska kommittén.

Den parlamentariska utredningen riktar kritik mot Coe som enligt den i alla fall i generalla termer borde varit medveten om fallet med Shobukhova.

– Lord Coe visste troligen mer än han berättade när han uttalade sig för utskottet och han borde haft mer kunskap om Shobukhova och ställt fler frågor om det inom IAAF vid den tiden, säger Damian Collins, ordförande i den parlamentariska utredningen och står fast vid kritiken.

För Sebastian Coe var det en lättnad att ha blivit friad.

– När jag blev ordförande för IAAF lovade jag mer öppenhet. Jag hoppas att det här visar att ingen står över regelverket och att alla involverade är granskas med samma noggrannhet, säger Coe.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer