• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Mary Cain anklagar Alberto Salazar för misshandel. Foto: TT

Nya anklagelser mot demontränaren: ”Försökte inte nå OS – försökte överleva”

Publicerad

Tidigare har förre demontränaren Alberto Salazar fällts för dopningsbrott.
För New York Times berättar nu Mary Cain, tidigare medeldistanslöpare och supertalang, om fysisk och psykisk misshandel.
– Jag försökte inte nå OS, jag försökte överleva, säger hon till New York Times.

Alberto Salazar var den hyllade tränaren som ledde storsatsningen Nike Oregon Project för att utveckla amerikanska medel- och långdistanslöpare. Men fick se allt slås i spillror när det framkom att han manipulerat dopningskontroller, använt sig av förbjudna metoder och sett till att idrottare fått tag på det manliga könshormonet testosteron. Därför stängdes han av i fyra år för dopningsbrott.

Nu framkommer nya uppgifter om missförhållanden vid sidan av dopningen.

– När jag var 16 fick jag ett samtal av Alberto Salazar. Han var den mest kände friidrottstränaren i världen och han sa att jag var den mest talangfulla idrottaren han någonsin sett, säger Mary Cain till New York Times och fortsätter:

– Jag gick med i Nike för jag ville bli den bästa i världen.

23-åringen, som bland annat vunnit junior-VM på 3000 meter och slutat tia i en VM-final på 1500 meter, berättar hur hon bröts ner.

– När jag gick med fick jag höra att om jag skulle bli bättre behöver jag bli smalare och smalare... och smalare, säger hon och fortsätter:

– Det här var topplaget i landet. Men det fanns inga psykologer, inga näringsfysiologer, det var bara en samling människor som var Albertos vänner, säger hon och fortsätter:

– Han försökte konstant få mig att tappa vikt. Han vägde mig framför mina lagkamrater.

Hon berättar också om en incident när hon intervjuades av New York Times som yngre.

– New York Times skrev om hur Alberto tränade mig. Vi gjorde inget av det. Jag kände mig så rädd och så ensam och så lurad och jag började få självmordstankar. Jag började skära mig själv. Några såg mig skära mig själv. Ingen gjorde något åt det eller sa något.

Alberto Salazar nekar till Mary Cains anklagelser i ett mejl till New York Times och hävdar att han alltid tänkt på hennes bästa.

Nike, som stod bakom projektet Nike Oregon Project, har valt att inte kommentera anklagelserna.

ARKIV: Alberto Salazar stängs av för dopningsbrott. ( från 1:a oktober 2019)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stjärntränaren Alberto Salazar stängs av i fyra år för dopningsbrott

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer