Fougberg svensk mästare – i karriärens andra halvmara

Uppdaterad
Publicerad

På hemmaplan sprang Charlotta Fougberg hem SM-guldet när Göteborgsvarvet gick av stapeln. Hennes tid på halvmaran blev 1.13.16.

– Jag har hört mitt namn så många gånger, det har varit en otrolig pepp, säger Fougberg till GP.se

Tabitha Gichia, Kenya, vann damklassen på 1.08.18. Fyra minuter och 58 sekunder senare sprang bästa svenska i mål på sjunde plats. 33-åriga Charlotta Fougberg tog SM-guldet i sin allra första runda på Göteborgsvarvet.

– Det är otroligt kul att ta hem guldet på hemmaplan. Det är en hemmaplansfördel även för en löpare – fotbollsspelare har bara sin fotbollsplan, jag har hela Göteborg som hemmaplan. Jag har hört mitt namn så många gånger, runt hela banan, så det har varit en helt otrolig pepp, säger Fougberg till GP.se.

– Det är första gången jag springer Göteborgsvarvet, och min andra halvmara någonsin. Vilken folkfest det här är! säger Fougberg.

Fougberg sprang i fjol en halvmara i Italien, då på tiden 1.11.58 (alltså dryga minuten snabbare än dagens tid).

Näst bästa svenska i dagens lopp blev Hanna Lindholm (åttonde plats). Det svenska rekordet ligger på 1.09.58 och innehas av Sarah Lahti.

Nära på bara Kenya på herrsidan

Vinnare i herrklassen blev kenyanen Shadrack Kimining (1.00.38) före landsman Birech Jarius, som gick i mål tio sekunder senare. På topp åtta på herrsidan var det sju stycken kenyaner. Bäste svensk blev Robel Fsiha på elfte plats som med det tog SM-guldet. Hans tid var 1.03.02, knappt två och en halvminut efter vinnaren. Niklas Jonsson, trettonde plats, knep SM-silvret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.