Christian Olsson och Stefan Holm. Foto: TT

Delad mening i Wada-förslaget – svensk-profilernas förbund oense

Uppdaterad
Publicerad

Två förbund som inom friidrotten ska verka för de aktiva är oeniga i frågan om Rysslands antidopningsorganisation, Rusadas, återinsättande. IOK:s, där Stefan Holm finns med, stöttar beslutet. IAAF:s, där Christian Olsson sitter, är emot.

”Vi håller med den oberoende kommittén”, skriver IOK:s kommission för de aktiva på Twitter.

Wadas förmodade beslut – att häva avstängningen av Rysslands antidopningsorganisationen, Rusada, – får stöd från IOK:s kommission för de aktiva, där bland annat Stefan Holm sitter med som repesentant.

Kommissionen skriver så här på Twitter:

”Vi har i detalj diskuterat de rekommendationer som Wadas oberoende kommitté gjort och håller med om de. Vi vill nu se en klar process och tidslinje för att ta emot och fullt verifiera labbdatan, skriver de i ett uttalande.

Förslaget har tidigare mötts av kritik från flera håll. Från USA, från Norge, och från svenskt håll. Dessutom har ett annan kommission för de aktiva, Internationella friidrottsförbundets, IAAF, kritiserat det förmodade beslutet. En kommission där både Christian Olsson och den före detta norska stjärnan Andreas Thorkildsen ingår.

”Följ reglerna ni skapat – det är ni skyldiga alla idrottare”

I ett brev skriver de bland annat så här:

”Vi uppmanar er att rösta mot rekommendationen att återinsätta Rusada. Vi önskar att den ursprungliga färdplanen klaras upp i sin helhet, inkluderat att visa upp bevisen och faktan från McLaren-rapporten”.

”Färdplanen skapades av er och vår förfrågan är enkel: Följ reglerna ni skapat på samma sätt som vi förväntas göra. Det är ni skyldiga alla idrottare, för att få vara försvarare av den rena sporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.