Karin Torneklint är kritisk till att friidrotten pausat OS-kvalperioden. Foto: Bildbyrån

Friidrotten pausar OS-kvalen – Torneklint kritisk

Uppdaterad
Publicerad

Internationella friidrottsförbundet World Athletics har beslutat att pausa OS-kvalificeringen fram till den 1 december. Beslutet har tagits i samråd med de aktivas råd, skriver förbundet i ett pressmeddelande.

OS i Tokyo sköts nyligen ett år framåt i tiden på grund av coronapandemin och avgörs 23 juli–8 augusti nästa år.

De som redan har kvalat in till OS har sina platser, men inte förrän från och med den 1 december och fram till nästa sommar går det att kvala in igen. Även om friidrottssäsongen skulle komma i gång i sommar.

Corona och idrott

World Athletics ordförande Sebastian Coe säger att beslutet betyder att friidrottarna kan göra en bättre planering och att det blir rättvisare för alla.

”Det här är bästa sättet att skapa rättvisa då det kan bli ojämnt när det gäller tävlingstillfällen runt om i världen med tanke på resande och gränsrestriktioner”, säger Coe i ett pressmeddelande.

”Det är mycket olyckligt”

Men Sveriges förbundskapten Karin Torneklint är kritisk.

– Det är mycket olyckligt för de aktiva som inte har kvalat än, då ett resultat från i år borde vara kvalificerande. Det är långt ifrån alla länder som har stängt ner helt och vissa länder är på väg tillbaka, och vi behöver ljus i tunneln, säger hon till förbundet.

– I Sverige kan våra aktiva fortfarande träna utomhus och tävla i små lokala tävlingar och Diamond League och EM är fortsatt inte strukna. Beslutet kommer påverka våra friska aktivas mål och glädje med denna sommar vilket är trist givetvis, säger förbundskapten Karin Torneklint.

Fyra svenska friidrottare och en gångare är hittills OS-uttagna av Sveriges olympiska kommitté: Daniel Ståhl, diskus, Armand Duplantis, stavhopp, Angelica Bengtsson, do, Kim Amb, spjut, och Perseus Karlström, 20 km gång.

SE MER: Träna hemma med Angelica Bengtsson (1 april 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona och idrott

Mer i ämnet