Årsbästa och SM-guld för Kim Amb – i sista kastet

Uppdaterad
Publicerad

Han efteranmälde sig till SM och bestämde sig så sent som i går för att åka.

Sedan ordnade spjutkastaren Kim Amb sitt sjätte SM-guld i karriären med fina 77,13 i sista kastet.

– Det känns underbart att få till det, säger 28-åringen som dragits med envisa axelproblem, till SVT Sport.

Efter några skadefyllda och struliga säsonger är spjutstjärnan Kim Amb på väg tillbaka.

Under lördagen vann han den kvalitativa spjutfinalen i Eskilstuna efter att ha slagit till med årsbästa (77,13) i sista kastet.

Fjolårsvinnaren Jiannis Smalios fick också på ett bra kast i sitt sista försök (76,70), men fick trots det nöja sig med andraplatsen. Simon Litzell knep bronset och sin första SM-medalj i karriären efter att ha kastat 74,47. Resultatet var hans bästa på tre år.

Opererade sig förra året

För SVT Sport berättade Amb om sin krokiga väg till SM:

– Det här året har varit ett mellanår efter min axeloperation i slutet av förra året. Jag ville verkligen ta det lugnt och bygga upp den igen under långsam takt, säger han och fortsätter:

– Jag ville satsa mot EM, men trodde inte att axeln skulle hålla. Sedan efteranmälde jag mig till SM och det var först i går som jag bestämde mig för att åka hit. Det är lite kul tycker jag.

”Spjut i ett nötskal”

Ambs senaste SM-guld kom 2016, men axeln har spökat ända sedan 2011.

– Så bra som axeln är nu har den aldrig varit. Problemet är alla strukturer runt omkring som fortfarande är försvagade. Spjut är inte den snällaste grenen för axlarna så det tar en stund att bygga upp. Att börja om på nytt igen nästa år blir kanon, säger han.

Om dagens tävling säger Amb:

– Det här var spjut i ett nötskal. Det hade varit lite kastvindar och regn, men sedan kom solen fram till sista kastet och då var det bara att ladda på. Det känns underbart att få till det, säger han.

RESULTAT

1. Kim Amb, Bålsta IK, 77,13

2. Jiannis Smalios, Thorengruppen TFC, 76,70

3. Simon Litzell, Hässelby SK, 74,47

4. Isak Oskarsson, IFK Växjö, 70,61

5. Jakob Eriksson, IF Göta Karlstad, 68,29

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.