Olycka i vinden – stavhoppare landade utanför mattan

Publicerad

En otäck stavolycka chockade publiken på Ekängens IP i Eskilstuna och dem som följde tävlingen på SVT Play. Filip Gyllensten, som blev fyra, hamnade utanför mattan i sitt andra försök på 5,11 och fördes till sjukhus med ambulans.
– Filip har en fraktur på höften, säger Kvilles sportchef Anders Walther

Den starka vinden ställde till stora problem för hopparna, där Europamästaren Armand Duplantis avstod tävlingen på grund av collegestudier i USA.

– Det är aldrig kul, verkligen inte. De här mattorna är värdelösa – för små. För smala och för korta. Det ska inte kunna hända. Det är skitråkigt, säger segraren Melker Svärd Jacobsson till SVT Sport.

Tävlingsledarens svar på kritiken

En kritik som tävlingsledaren Hans Thysell inte ger mycket för.

– Mattan är helt enligt normerna, kör en ishockeyspelare in med huvudet i sargen är det inte sargens fel, säger han till Aftonbladet.

Det svaret upprör Svärd Jacobsson.

– Det är helt sjukt att han säger så efter en olycka, svarar Svärd Jacobsson.

EM-deltagaren Svärd Jacobsson vann på 5,21, den höjden han gick in på. Örgrytehopparen nöjde sig med det enda hoppet som fixade SM-guldet och led med sin träningskompis i Göteborg och IF Kville, Gyllensten.

Höftskadad: ”Väldigt lång konvalescens”

Gyllensten, som nådde 5,01, landade med fötterna först och blev liggande länge på banorna och till slut bortburen på bår.

– Aj aj aj, Han känner hur han är på väg åt helt fel håll där. Jag hoppas han inte dragit på sig en allvarlig skada. Det kan ju gå riktigt illa när man landar från de höjderna, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

Nu blir Gyllensten troligtvis borta länge.

– Filip har en fraktur på höften. Vi inväntar mer besked på exakt läge. Men det blir tyvärr en väldigt lång konvalescens, säger Kvilles sportchef Anders Walther.

Stavhoppsvinnaren kritiserar SM-mattorna efter olyckan: ”Värdelösa”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer