Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Ahlberg efter succén: ”Vet att mamma är hemma och gråter”

Uppdaterad
Publicerad

Grete Ahlberg tog sig sensationellt till släggfinalen i VM – och väl där bjöd hon på ett nytt 70-meterskast.

Efter den sensationella niondeplatsen öppnade 24-åringen upp om tunga tiden för två år sedan.

– Det gick inte att komma upp ur sängen. Jag vet att mamma är hemma och gråter nu, säger Grete Ahlberg i SVT.

Grete Ahlberg kom till VM som 29:a av 30 släggkastare.

Men i kvalet slog hon till med sitt första 70-meterskast i karriären och tog sig till final med 70.87. Väl där blev det ett nytt 70-meterskast och en niondeplats med 70.11.

I intervjun med SVT efter tävlingen var Grete Ahlberg väldigt känslosam och berättade att hon gått igenom en mörk tid för två år sedan.

– Jag skrev till min tränare Mattias (Jons) att jag stoppar här nu, jag mådde jättedåligt. Idrotten och träningen blev helt omöjlig när jag var så låg och hade så mycket ångest och stress 24/7 som jag hade. Det kändes som ett jäkla djupt hål. Jag ville inte syssla med friidrott, jag ville bara bli människa igen, säger hon.

Ahlberg berättar att hon tog professionell hjälp av en idrottspsykolog och en paus från både träning och skola. När hon väl snörade på sig skorna igen för första gången hade det gått flera månader.

– Det var så kämpigt att leva som en vanlig människa. Jag trodde det skulle ta en evighet att finna en häftighet i det jag gör, i idrotten. Men det tog bara två år.

Ahlberg slutade nia i finalen och missade därmed precis åttondeplatsen som skulle inneburit tre fler kast. Men hon var ändå fylld av mycket glädje.

– Det första jag tänker när jag kliver ut är att jag kunde bli glad igen. Min strävan är så mycket större än tidigare.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.