• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsjö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Eliud Kipchoge sprang i fjol ett maraton under två timmar i ”superskon”. Foto: Bildbyrån

Svensk professor om nya reglerna för superskon: ”Behövde ta fram något snabbt”

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen blev det klart att World Athletics lättar på reglerna kring den omdiskuterade ”superskon”. Toni Arndt, professor i idrottsvetenskap vid GIH i Stockholm, är med i den internationella specialistgrupp som arbetar med att utforma reglerna.
– Vi behövde ta fram något ganska snabbt, säger han till SVT Sport.

Nyligen blev det klart att den omdiskuterade så kallade ”superskon” tillåts att tävla med, så länge den uppfyller kraven och är godkänd av Internationella friidrottsförbundet, World Athletics. Detta efter påtryckningar från aktiva löpare.

Toni Arndt, professor i idrottsvetenskap vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Stockholm, är med och driver arbetet med detta i den arbetsgrupp som World Atletics har utsett.

Förra veckan hade gruppen sitt första möte och häromdagen meddelades det bland annat att det tidigare kravet på att skorna måste ha funnits tillgängliga på marknaden i minst fyra månader för att få användas i tävlingar, slopas.

– Vi behövde ta fram något ganska snabbt inför Tokyo-OS, säger Toni Arndt till SVT Sport.

Omdiskuterad sko

Reglerna som har tagits fram bygger på hur tjock sulan är i skorna, där högsta tillåtna tjockleken för löpgrenar är 40 millimeter.

Sulan i ”superskorna” har varit omdiskuterad eftersom den av många anses ge kraftiga fördelar jämfört med andra skor. Enligt Toni Arndt är reglerna som nu presenterats kraftigt förenklade och behöver byggas ut ytterligare innan OS i Tokyo om ett år.

– Väldigt förenklat handlar det bara om sulans tjocklek men vi vill komma fram till vilka egenskaper hos skorna som kan vara prestationshöjande. Det hann vi inte gå in på i de nya reglerna. Tidigast i slutet av året kommer vi kunna presentera mer forskning om de mekaniska egenskaperna hos skorna, säger Toni Arndt.

KLIPP: World Athletics nya regler om ”superskon”(29 juli 2020):

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
World athletics nya regler om ”superskon” Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer