Foto: Bildbyrån

Sifan Hassan satte världsrekord på engelska milen

Uppdaterad
Publicerad

Sifan Hassan avslutade enormt starkt och satte världsrekord på en engelsk mil (1609 meter) i Monaco. Nederländskan accelererade i mål och vann på 4.12,33.

– Det är härligt att slå världsrekordet. Jag trodde att rekordchansen var borta vid 800 meter eftersom det gick så långsamt. När jag sprang över mållinjen och såg att det var världsrekord blev jag förvånad. Monaco är verkligen ett trevligt ställe att tävla på. Det var väldigt viktigt att kunna slå ett världsrekord, säger Hassan till TV4 och arrangören.

Hon har sina personrekord på 800, 1500 och nu engelska milen från Monaco.

Därmed slog hon ryskan Svetlana Masterkovas världsrekord på 4.12,56 från Zürich 1996. Hassan visade sällan skådad glädje och hade kramkalas innan hon satte iväg på ett ärevarv.

Bakom Hassan sattes det tre nationsrekord, detta trots att tvåan Laura Weightman var över fem sekunder efter.

Kinsey floppade – tog bara 1,85

Erika Kinsey gjorde en av säsongens sämre tävlingar och tog bara 1,85 och blev delad sjua (sist).

– Det var första gången jag kände mig i toppform men nu ska jag ta välbehövlig vila, säger Kinsey som tränat flitigt med krävande resor på slutet.

Maria Lasitskene vann på för henne blygsamma 2,00, försökte på 2,04, men stod ändå i särklass. Tvåan Mirela Demirva tog bara 1,94.

– Det kändes illa, säger Lasitskene.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.