Höjdhoppstalangen som ”försvann” gör comeback på Finnkampen

Publicerad

Fabian Delryd är friidrottstalangen som slog igenom och sedan ”försvann”. Men nu är den 22-årige höjdhopparen tillbaka och drömmer om en VM-biljett till Doha. Tävlingscomebacken är inte långt borta.
– Någon mindre tävling och sedan Finnkampen 25 augusti. Får jag bara fyra skadefria veckor är VM möjligt, säger han till SVT Sport.

Täby Open. En nationell tävling på Tibblevallen norr om Stockholm en solig majdag 2018. Hemmahoppet Fabian Delryd gör sig redo på ansatsbanan till ljudet av publikens klappande.

Sedan flyger den 205 centimeter långa höjdhopparen över ribban och jublar.

Hoppet över 2,33 är det högsta han har presterat och innebär delad världstvåa. Det väcker också förhoppningar om en kometkarriär, att en ny stjärna på den svenska friidrottshimlen är född.

Tävlingsplaner byttes ut mot rehab

Men spolar man fram bandet har talangen lyst med sin frånvaro. Efter drömtävlingen kom skadorna. Först en inflammation i en knäsena och sedan problem med hoppfoten.

EM-planer byttes ut mot rehab. En prövning för den rastlösa 22-åringen, som hade svårt att hålla igen.

– Jag har en kraftig tävlingsinstinkt och ett stort ego. Det är ett tvåeggat svärd. Det gör att jag presterar på tävling men det ökar samtidigt risken för skador. Jag vill alltid ta ett hopp till på träning, kan inte gå hem innan jag tagit en viss höjd, säger Fabian Delryd när SVT Sport träffar honom på Tibblevallen, platsen där allt började.

”Kom igen Vladi, ett hopp till”

Har du lärt dig något av skadorna?

– Ja, jag har blivit bättre. Vi har några knep jag och Vladi (tränaren Vladimir Petrovic) att jag bara får göra ett visst antal hopp. Det följer jag oftast. Men ibland säger jag ”kom igen Vladi, ett hopp till”

Även om det ibland tummas på reglerna har knepen gett resultat. Fabian Delryd är i dag äntligen tillbaka i full träning. Han siktar på att delta i någon mindre tävling inom kort, men den stora comebacken blir Finnkampen den 25 augusti.

Då är det bara en månad kvar till VM i Doha. Kvalgränsen ligger på 2,30. Är det möjligt?

– Absolut, det tror jag. Får jag fyra veckor skadefri höjdhoppsträning kan jag komma upp i pers-form. Jag är i väldigt bra fysisk form men har inte kört så mycket teknik. Men när jag väl kommer igång brukar det lossna snabbt. Det är muskelminne, det sitter kvar.

Se hela reportaget om Fabian Delryd i spelaren nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer