Foto: Bildbyrån

IAAF: ”Vi har blivit tvungna att ta tuffa beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Efter en tids tystnad väljer nu att IAAF att svara på Diamond League-kritiken från de petade idrottarna. I ett sms till SVT Sport skriver presschefen för IAAF att beslutet kom efter påverkan från de sändande bolagen. ”Våra sändande bolag sa till oss att ett 90-minuters program skulle ge oss bättre internationell bevakning så vi var tvungna att ta tuffa beslut”, skriver Nicole Jeffrey, presschef för IAAF.

Beskedet slog ned som en bomb. Diamond League-sändningarna kortas från 120 till 90 minuter. En av de grenarna som påverkades mest är diskusen med stort svenskt intresse i och med världsmästaren Daniel Ståhl. Reaktionerna var snabba och hårda och efter en tids tystnad svarar nu IAAF på kritiken.

”Vi förstår att idrottare i de evenemang som inte längre är med i Diamond League-bevakningen är besvikna. Våra sändande bolag sa till oss att ett 90-minuters program skulle ge oss bättre internationell bevakning så vi var tvungna att ta tuffa beslut”, skriver IAAF presschef Nicole Jeffrey till SVT Sport i ett sms.

”Beslutet kommer utvärderas”

Enligt Jeffrey kommer de petade idrottarna att få andra möjligheter att tävla i den nystartade Continental Tour som startar nästa år. Jeffrey menar också att beslutet kommer att utvärderas efter kommande säsong.

”Beslut som tas nu om om Diamond League kommer att utvärderas efter säsongen 2020. Vi gjorde mycket research för att hjälpa oss att bestämma vilka grenar som inte skulle bli inkluderade i våra sändningar nästa år”

Konflikten på 60 sekunder:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.