Armand Duplantis går miste om inomhus-VM 2021. Foto: Bildbyrån

Inomhus-VM i friidrott ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget inomhus-VM i friidrott 2021.

I dag meddelade Internationella friidrottsförbundet att mästerskapet i kinesiska Nanjing ställs in.

Istället ska det avgöras 2023.

Den senaste tiden har allt fler internationella mästerskap börjat avgöras i så kallade ”bubblor”. Trots det, och trots att det är över tre månader kvar innan inomhus-VM i friidrott var planerat att avgöras i kinesiska Nanjing, så meddelade det internationella friidrottsförbundet redan i dag att mästerskapet ställs in.

”Det är fortfarande en stor osäkerhet kring var covid-19-pandemin tar vägen i början av 2021. För de aktivas och arrangörernas säkerhet så måste vi ta i beaktning vilken risk det innebär att ta in en stor grupp människor till arrangemanget under den pandemiska situationen, samt ta hänsyn till det pandemiska arbetet i arrangörslandet”, skriver det internationella förbundet på sin hemsida, och fortsätter:

”Inomhussäsongen är väldigt kort, så det är inte möjligt att flytta mästerskapet till senare under året.”

”Ganska väntat”

För den svenska förbundskaptenen Karin Torneklint var beskedet ingen överraskning.

– Det var ganska väntat, måste jag ju säga. Kina skulle ju ha en massa för-OS under den här perioden, och de var ju alla inställda eftersom kineserna kräver en 14 dagars karantän för att komma in i landet. Så det var inte görbart att ha för-OS i olika vintersportsgrenar, så jag var ganska förberedd på det här beskedet, säger hon till SVT Sport.

Hur påverkar det här de svenska friidrottarnas vinterplanering?

– Det påverkar en del förstås. Inte så många, för ett VM är det ju oftast väldigt få som åker på, kanske 10-12 stycken av våra bästa. Så det påverkar ju på så sätt att de tappar ett inomhusmästerskap vilket så klart är tråkigt – men de är ju luttrade nu. Men vi hoppas att vi får behålla vårt inomhus-EM i alla fall så att vi får ett inomhusmästerskap.

Inomhus-VM var ett av de första internationella idrottsevenemangen i år att påverkas av coronapandemin då det flyttades från mars i år.

ARKIV: Bragdguldet 2020 till Armand Duplantis (1 december):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.