Isabellah Anderssons tunga hemlighet

Publicerad

Hon är en av Sveriges bästa löpare genom tiderna med flest SM-guld av alla friidrottare i historien. Målsättningen har länge varit OS i Rio men den misslyckades och det finns en förklaring. En svår och tung förklaring som Isabellah Andersson nu för första gången väljer att berätta om. ”Det är svårt att prata om”, säger hon till SVT.

För några veckor sen tog Isabellah Andersson hem sitt 31:a SM-guld när hon som bästa svenska kom tvåa på Stockholm Marathon. Hon hade sju raka marathonsegrar, siktade på sin åttonde men det ville sig inte och det har varit lite så de senaste två åren. De riktiga toppresultaten har inte kommit och förklaringen är enkel men innebörden nästan obegriplig och framförallt väldigt tung.

– Jag har försökt att ljuga för mig själv och andra runt omkring mig också så att det inte ska synas att jag visar känslor men i hjärtat har det gått runt och runt, säger Isabellah Andersson.

Först kom cancern

Isabellahs man Lars som även är hennes tränare fick för några år sen beskedet att han hade cancer, Basaliom, en sorts hudcancer, som ofta är ganska harmlös men inte för Lars. Varken cellgifter eller strålning fungerar. Han har istället tvingats till ett tiotal operationer eftersom cancern har spridit sig till skelettet. Den senaste operationen var i ansiktet.

– Det blir lättare om jag får jobba med träning och någon som vill framåt istället för att gräva ner sig. Det går inte att se den negativa biten för då fungerar ingenting. Jag måste försöka ta mig förbi det, det bara är så, säger Lars Andersson.

Akut hjärtoperation

För sju år sen fick Lars och Isabellah en dotter, Beyoncé. Vad ingen visste då var att hon hade ett allvarligt medfött hjärtfel. Det upptäcktes av en slump för två år sen när Beyoncé var fem år och då blev det akut operation.

– Det är svårt att prata om men det blev tomt och allting stannade upp när vi fick beskedet. På något sätt så kämpade vi med allt, Isabellahs träning också och samtidigt försöka hålla Beyoncé på bra humör, säger Lars Andersson.

– Jag har tvingat mig själv till att försöka elitsatsa samtidigt som jag har haft två stycken hemma som varit långt ifrån hundra procent. Det sista två åren har det varit svårt, hjärnan vill träna och kroppen också men när jag är ute och joggar är jag inte där mentalt. Jag har försökt ljuga för mig själv men det har inte fungerat, säger Isabellah.

Leva i nuet

Lars cancer vill inte ge med sig och den kommer att fortsätta bryta ner hans kropp. Isabellahs satsning mot OS i Rio är över, nu siktar hon på EM istället. Tidigare har familjen Andersson haft en långsiktig planering. Nu handlar det om betydligt kortare tidshorisont. Vad som händer i framtiden vet de inte, så det gäller att försöka leva i nuet.

– Jag är ju ifrån Sverige där man är långsiktig och planerar för framtiden medan Isabellah kommer från ett land där alla lever i nuet. Jag har lärt mig av henne och försöker inte att planera så långt framåt, jag kan ju inte det heller. Man får njuta av stunden, säger Lars Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer