”Jag har aldrig använt förbjudna substanser”

Uppdaterad
Publicerad

Den dopningsmisstänkte VM-medaljören, turkiska löperskan Elvan Abeylegesse, kommenterar i dag uppgifterna om att hon skulle ha använt dopningsklassade preparat. ”Jag har aldrig använt någon sådan substans, eller ens tänkt på det”, säger hon enligt nyhetsbyrån AP.

I tisdags kom bomben från det internationella friidrottsförbundet IAAF att man utreder 28 friidrottare misstänkta för att ha varit dopade under VM 2005 och VM 2007.

Under gårdagen kunde SVT Sport berätta att en av de misstänkta var turkiska löperskan Elvan Abeylegesse, silvermedaljör på 10.000 meter i Osaka-VM 2007. Men själv dementerar hon uppgifterna om att hon skulle ha använt dopningsklassade preparat.

Friidrotts-VM

– Jag har aldrig använt någon sådan substans, eller ens tänkt på det. Jag känner mig djupt vilsen och ledsen, säger hon enligt AP om misstankarna.

Om den 32-åriga löperskan till slut anses skyldig av IAAF kommer hon bli av med åtminstone silvermedaljen från 2007, och eventuellt också två silvermedaljer från OS i Peking 2008. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet