Jakob Ingebrigtsen diskad på 5000 meter

Uppdaterad
Publicerad

Det såg ut att bli tre norska bröder i finalen på 5000 meter. Men under fredagskvällen kom det dystra beskedet för den yngste av bröderna. Jakob Ingebrigtsen diskas efter att ha trampat utanför banan under sitt försök.

– Britterna har lämnat in en protest mot Jakob. Vi har överklagat och det behandlas nu. Nu står Jakob som diskvalificerad på grund av den brittiska protesten, säger det norska friidrottsförbundets kommmunikationschef Knut Skeie Solberg till NRK.

Att det var just britterna som lämnade in protesten var ingen jätteskräll. När Ingebrigtsen ströks ur resultatlistorna seglade Andrew Butchart vidare som femtonde och siste man.

Friidrotts-VM

Tre bröder till final

19-åringe Jakob Ingebrigtsen som är regerande dubbel europamästare såg stark ut i det första försöket på 5000 meter. Han sprang in som fyra och kvalificerade sig till final. Det följdes upp av att hans storebröder Filip, 26, och Henrik, 28, som trea och sjua i nästa heat tog sig till final.

– Det blir tre guld, sade en lyckligt ovetande Jakob Ingebrigtsen till NRK då.

Men familjelyckan blev kortvarig. Det blir ingen final för lillebrorsan som när han avancerade i fältet i slutet av loppet trampade innanför banmarkeringen. Beskedet kom efter åtta på fredagskvällen och innebär att tre norska finalbröder blev två.

Norge överklagade diskvalificeringen. Ett par timmar senare gick överklagan igenom och alla tre bröder är återigen klara för final.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet