Timothy Cheruiyot stegen före Jakob Ingebrigtsen. Foto: TT.

Jakob Ingebrigtsen nöjd trots missad drömgräns: ”Jag är väldigt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Under en längre tid har bröderna Jakob och Filip Ingebrigtsen siktat in sig på drömgränsen 3.30 på 1500 m på Monacos Diamond League-gala. 18-årige Jakob slutade tvåa på 3.30,47 och missade drömgränsen men var nöjd ändå.

– Det lovar gott för resten av säsongen, säger han till NRK.

Loppet gick lite för långsamt för att de på förhand upphaussade tiderna under 3.30 skulle nås. Jakob Ingebrigtsen kände av det och med ett drygt varv kvar gick han upp i täten efter att ha knuffat sig förbi världsledande Timothy Cheruiyot. Kenyanen kom dock tillbaka och vann loppet efter en vass spurt på 3.29,97. Jakob var säker tvåa en halv sekund bakom.

– Jag är väldigt stolt över att kunna springa på 3.30 igen. Det är helt sjukt. Jag är i extremt bra form, säger Ingebrigtsen.

Vid förra årets gala i Monaco noterade storebror Filip norskt rekord med 3.30,01. Han slutade sjua i kväll på 3.31,81.

– Jag brände för mycket krafter, säger storebror Filip om det stökiga loppet där han fick leta positioner.  

Bästa tiden på 800 meter på sju år

Bröderna har haft St Moritz i Schweiz på hög höjd som bas de senaste veckorna.

– Jag hade förväntat mig ett snabbare lopp än 3.29. Nu åker jag tillbaka till Kenya för att träna inför världsmästerskapen, säger Cheruiyot till arrangören.  

Nijel Amos vann 800 meter på 1.41,89. Det är den snabbaste tiden i världen på sju år. Han var nära sitt personrekord på 1.41,73 som gav OS-silver i London 2012.

– Träningen har fungerat väldigt bra de senaste veckorna och jag visste att jag kunde springa på 1.41, säger Amos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.