Jeng: ”Han kan nå tv-spelsresultat”

Uppdaterad
Publicerad

I Glasgow putsade Armand Dupantis sitt eget världsrekord med en centimeter. SVT Sports expert Alhaji Jeng ser inget stopp för den svenska stavstjärnan.

I förra veckan slog Armand Duplantis nytt världsrekord inomhus på höjden 6,17 i Polen. Rekordet levde bara en vecka då han i dag i Glasgow putsade sitt eget rekord med en centimeter. Han hade en bred marginal då han klarade 6,18.

– För några veckor sedan sade jag att han kunde hoppa 6.25, men ser man på dagen hoppning så finns det inget stopp. Det finns så mycket mer att utveckla. Även fast han är fulländad rent tekniskt sett och är en med staven finns det fortfarande vissa fysiska askpekter som han kan utveckla. Sedan så känns det som att han trivs väldigt bra i det här rampljuset och jag tror att han kan dra nytta av det, säger SVT Sports expert Alhaji Jeng och fortsätter:

– Men med det sagt vill jag inte förringa någonting av det han gör i dag. För det är helt enastående. 6,18 är ett av de bästa världsrekord vi har i friidrotten. Det är ett fantastiskt rekord, säger han.

”TV-spelsresultat”

Hur högt tror du att han kan hoppa?

– Jag har tidigare sagt att han kommer hoppa TV-spelsresultat. Sedan om det är 6,30 eller 6,40, det vet jag inte. Men det är den typen av resultat som han kommer att komma upp till.

Efter inomhussäsongen väntar en utomhussäsong med den stora höjdpunkten OS i Tokyo. Där kommer Duplantis såklart vara stor favorit.

– När han hoppar som han gör i dag bygger han en sådan hög lägstanivå och vid en ”dålig dag” kan han hoppa 6,05.  Då har jag svårt se att någon annan slår honom i en OS-final.

Världsrekordet utomhus har legendaren Sergej Bubka på 6,14. Alhaji Jeng tror att Duplantis även kan slå utomhusrekordet.

– Definitivt. Det finns vissa fördelar utomhus. Om det är 25-30 grader med en lätt medvind i ryggen blir det en ytterligare fördel. Det är som är fördelen med inomhus att det alltid är samma förutsättningar så länge man saknar med fasta banor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.