Brigid Kosgei slog världsrekord i maraton. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Kenyanska satte världsrekord i maraton i Chicago

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter att Eliud Kipchoge blev förste man att springa en maraton under två timmar satte hans kenyanska landsmaninna Brigid Kosgei världsrekord för damer i Chicago Marathon med tiden 2.14.04.

– Jag hade inte förväntat mig att springa så här snabbt men publiken hejade och gav mig mycket energi, säger Kosgei som gratulerades vid målgång av den förra rekordhållaren Paula Radcliffe.

25-åringen hade två manliga harar framför sig större delen av loppet men löpte sista delen själv. Hon fick en vit handduk över axlarna och firade segern och rekordet. Till skillnad från Kipchoge kommer hon att få tiden officiellt godkänd som världsrekord. IAAF har två officiella världsrekord: ett där damer sprungit med herrar och ett för rena damtävlingar.

Paula Radcliffes tidigare rekord var på 2.15.25 och ingen har varit i närheten av det sedan hon nådde tiden i London 2003.

Putsade personrekordet med fyra minuter

Många trodde att Kosgei, som slog sitt personrekord med fyra minuter, hade gått ut för hårt när första fem kilometerna gick på 15.28, en tid som pekade på en sluttid på 2.12 men kenyanskan höll och krossade det tidigare rekordet.

För en månad sedan vann Kosgei halvmaratonloppet Great North Run i Newcastle på den snabbaste tiden någonsin, 1.04.28, vilket var 23 sekunder snabbare än världsrekordet. Men den brittiska banan var inte godkänd för officiella rekord.

Det blev även kenyanskt i herrklassen. Lawrence Cherono vann en spurtuppgörelse med fyra löpare och nådde målet efter 2.05.45. Mo Farah, som jagades av journalister som ville veta mer om Nike Oregon-projektet, slutade nia på 2.09.58.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer