Dina Asher-Smith lekte med motståndet i Stockholm. Foto: Bildbyrån

Kort från Stockholms Stadion: Asher-Smith överlägsen

Uppdaterad
Publicerad

Här följer nyheter i korthet från Diamond League-tävlingen på ett kyligt och blåsigt Stockholms Stadion.

1500 M Den unge norrmannen Jakob Ingebrigtsen kom med en vass avslutning och blev trea på 3.37,30. Timothy Cheruiyot vann på 3.35,79. Ingen löpare gick med de bägge hararna som löpte själva.    

– Jag är väldigt nöjd med loppet. Jag hade ingen plan utan hängde bara på och gav allt på slutet. Det fanns krafter kvar, säger Jakob Ingebrigtsen.

400 M HÄCK Norrmannen Karsten Warholm gjorde säsongsdebut med att vinna på 47,85. Han skrek ut sin glädje efter loppet.           

– Jag hade ett mål att göra de svåra förhållandena till min fördel. Det var helt sjukt att kunna springa på den tiden, jag är så överraskad, säger Warholm.

200 M Dina Asher-Smith lekte med starka namn som Elaine Thompson och Dafne Schippers och vann på världsårsbästat 22,18.   

– Jag är så glad över att vara här och få en så bra tid. Det är en fantastiskt bra tid, jag ska inte klaga, säger Asher Smith med ett leende.

800 M EM-tvåan Andreas Kramer gjorde säsongsdebut med att bli fyra på 1.47,20. Amel Tuka passerade Kramer i början av upploppet och vann på 1.46,68.

– Jag får ändå vara nöjd även om tiden inte är något att skryta med, säger Kramer om insatsen och berättar att han är bättre tränad än någonsin. 

800 M Lovisa Lindh höll hyfsat över upploppet och blev femma på 2.02,95, drygt två sekunder efter vinnande Ajee Wilson. Hanna Hermansson hade koll på Lindh men tappade och blev sjua på 2.03,70.

– Jag ska inte klaga men det var inga drömförhållanden och jag är nöjd. Det är en okej start och jag ligger längre fram än förra året, säger Lindh.

10 000 M Kenyanen Rhonex Kipruto krossade landsmannen Richard Chelimos banrekord från 1993 med 17 sekunder. Han vann på 26,50,16 vilket är världsårsbästa. Bara hardcorefansen fanns kvar på ett öde stadion när de nådde målet strax efter 22.30.                                           

100 M HÄCK Världrekordhållaren Kendra Harrison blev pressad av Sharika Nelvis men kunde dra ifrån på slutet och vinna på 12,52.   

– Jag har sprungit i betydligt kyligare förhållanden så jag fokuserade bara på mitt lopp och det fungerade bra, säger Harrison.                          

400 M Världsledande Michael Norman visade styrka på upploppet när han gled ifrån utmanaren Rai Benjamin. Norman vann på utmärkta 44,53 i kylan och Benjamin tappade till 45,13. 

– Jag är ganska missnöjd med mitt lopp, finns en del att förbättra. Världsrekordet (43,03) finns i bakhuvudet men jag koncentrerar mig på mina tävlingar, säger Norman till SVT Sport.

200 M Kanadensaren Aaron Brown var överlägsen och vann på 20,06. Henrik Larsson belönades med personligt rekord med tiden 20,81 som sexa. Tvåan Ramil Guliyev blev tvåa på 20,40 och hänvisade till sjukdom.  

– Det är helt klart godkänt med tanke på att det är första tävlingen för säsongen. Det var som att springa i ett kylskåp, säger Larsson.

1500 M Turebergslöparen Yolanda Ngarambe spurtade sig till tredjeplatsen och förbättrade personrekordet med nästan tre sekunder till 4.10,05. Världslöparen Laura Muir gjorde ett sololopp och vann på 4.05,37.   

– Jag är glad men hamnade lite för långt bak men drabbades inte av panik. Jag fick gå runt men på sista varvet hade jag mycket att ta fram. Jag vill nå VM-kvalgränsen, den ska jag kunna nå, säger Ngarambe och tänker på 4.06,50.

DISKUS Dominanten i grenen, Sandra Perkovic, blev bara femma i sin säsongsdebut på blygsamma 63,71. Kubanskan Denia Caballero vann på 65,10. Mot slutet av tävlingen gjorde regnet förhållandena svåra.           

800 M Andreas Almgren har långt till formen. Han stumnade på upploppet och blev sjua och sist på 1.53,05. Norrmannen Thomas Arne Roth hade bra tryck på upploppet och vann på 1.49,09.     

KULA Wictor Petersson vann på 20,11, en tävling som avgjordes vid Musikhögskolan att par stötar från stadion.   

– Det var en dröm att få all uppmärksamhet. På ett stadion pågår alltid något annat, säger Petersson till DL:s hemsida.         

KULA Fanny Roos blev tvåa på 18,36 efter att ha varit 13 cm efter den segrande vitryskan Aliona Dubitskaja. 

STAV Angelica Bengtsson vann på 4,57, ett hopp hon klarade i tredje försöket. Hon försökte sedan på 4,75 utan att lyckas. Michaela Meijer blev tvåa på 4,47, som hon klarade i andra försöket.

400 M Moa Hjelmer blev trea på 54,18. Nigers Aminatou Seyni vann på 52,54.                                

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.