Linn Söderholm på Finnkampen. Foto: Bildbyrån

Linn Söderholm skadad – Sverige tvingas springa med en löpare kort i Finnkampen

Uppdaterad
Publicerad

Linn Söderholm, som vann 3000 meter hinder i går, fick en känning i höger ben efteråt.
Därför kan hon inte vara med i dagen 5 000 meterslopp.
Även reserven Julia Samuelsson har en skada – och Sverige tvingas nu springa med en löpare mindre i loppet.
– Klart att det känns tråkigt, säger förbundskapten Karin Torneklint.

För andra gången på kort tid gör coronarestriktionerna att Sverige drabbas av ett tungt avbräck i Finnkampen. Först var det formstarke Suldan Hassan, som trots ett negativt coronatestsvar i går inte kunde vara med då han dagen innan fått ett positivt svar, som inte fick delta på 5 000 meter.

Nu tvingas Sverige klara sig utan den bästa löparen även i damernas 5 000-meterslopp. Linn Söderholm, som i går vann 3000 meter hinder, fick nämligen en känning i högerbenet efter loppet, och tvingades lämna återbud.

”Känns tråkigt”

Även reserven Julia Samuelsson, som även hon deltog på 3 000 meter hinder, hade känningar i morse, och på grund av restriktionerna gör det att Sverige nu tvingas genomföra loppet med enbart två deltagare: Cecilia Norrbom och Sara Christiansson.

– Det är klart att det känns tråkigt, men vi känner att vi inte kan lösa det på ett vettigt sätt. Och vi kan inte be någon som ska springa 800 meter att dubblera då 5000 går först. Så vi får lov att leva med det helt enkelt, säger förbundskapten Karin Torneklint till SVT Sport.

Söderholm hade bäst årsbästa

För poängräkningens del innebär det att det inte delas ut någon enpoängare.

Linn Söderholm var den som hade bäst årsbästa av samtliga sex löpare i loppet, vilket gör att Finland nu på papperet ”ska” vinna grenen med 11–10, istället för 14–8 till Sverige som det var i ”papperskampen” inför Finnkampen.

Även trekamparen Tuva-Lisa Rosenquist tvingas avstå söndagens tävling på grund av förkylning. Inte heller Rosenquist ersätts. Trekampen räknas inte in i Finnkampstotalen.

Sverige leder damkampen efter den första dagen med 103–80.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.