Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ashenafi Moges vann herrarnas Stockholm Marathon. Foto: C More

Moges vann etiopisk duell i Stockholm Marathon

Uppdaterad
Publicerad

Det blev trippelt etiopiskt i Stockholm Marathons herrklass. Med två kilometer kvar ryckte Ashenafi Moges ifrån sin landsman Derara Hurisa, som råkade ut för ett fall efter en dryg mil.

– Jag är superglad och det är svårt att sätta ord på mina känslor, säger Moges ännu flåsig direkt efter målgång till TV4.

Moges kunde springa i mål med en rejäl lucka sedan avståndet drygats ut. När Moges hade 150 meter kvar gick tiden för banrekordet ut. Segertiden blev 2.10.32, näst snabbaste tiden tiden någonsin i Stockholm Marathon. 

Stockholm Marathon

Derara Hurisa var tvåa på 2.11.01. Hurisa hade problem med nummerlappen och försökte få den på plats gång på gång utan att lyckas – den hängde och slängde resten av loppet. Dessutom, efter ungefär 13 km när han låg han sist i klungan, missade han en vägbula och stöp rätt ner i asfalten och behövde någon kilometer innan kunde ansluta till klungan igen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Hare drog för snabb sluttid

Den svenske talangen Emil Millan de la Oliva var hare och drog för en sluttid under 2.08, vilket man höll till halva loppet. Vid 26 km tvingades den främste svensken Samuel Tsegay släppa tätklungan. Tsegay slutade sexa med tiden 2.14.28 och tog ännu ett SM-tecken.

– Jag är mycket glad. Jag har inte tränat så mycket och borde ha tränat mer, säger Tsegay.

33-årige Tsegay, boende i Göteborg, har haft en framgångsrik karriär då han tävlade för Eritrea med ett personrekord på 2.06.53. För ett år sedan blev han svensk medborgare.

Resultat Stockholm Marathon:

Totalt:

1)  Ashenafi Moges, Etiopien, 2.10.32

2) Derara Hurisa, Etiopien, 2.11.01

3) Tsegaye Mekonnen, Etiopien, 2.12.32

SM:

1) Samuel Tsegay, Hälle IF, 2.14.28

2) David Nilsson, Högby IF, 2.18.14

3) Ebba Tulu Chala, Keep Up RC, 2.19.10

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Marathon

Mer i ämnet