Foto: TT Nyhetsbyrån/IAAF

Maratonlöparen fast för dopning – med råttgift

Uppdaterad
Publicerad

Kenyanske maratonlöparen Felix Kirwa blir avstängd nio månader för dopning.

Det anmärkningsvärda? Han testades positivt för stryknin – som används för att döda råttor.

– Det är sånt man har läst om i Agatha Christie-deckare. Man dödar folk med stryknin, säger experten A Lennart Julin till Expressen.

Maratonlöparen Felix Kirwa har åkt fast för dopning. Kirwa, som har en andraplats från Singapore Marathon som främsta merit, har testat positivt för det anmärkningsvärda ämnet stryknin. Stryknin främsta användningsområde är som råttgift.

Friidrottsoraklet A Lennart Julin blir förvånad när han hör uppgifterna.

– Det är sånt man har läst om i Agatha Christie-deckare. Man dödar folk med stryknin, säger han till Expressen.

Andrén Sandberg överraskad

Även dopningsexperten och läkaren Åke Andrén Sandberg är överraskad.

– Stryknin?! Oj, det var ovanligt, säger läkaren Åke Andrén-Sandberg som är ordförande i Riksidrottsförbundets dopingkommission.

– Jag har inte hört om det på många, många år. Och jag måste säga att det är extremt idiotiskt att använda det, säger han till Expressen.

Kirwa blir avstängd nio månader. För tre veckor sedan åkte även Kirwas syster, Jepkirui Kirwa, OS-silvermedaljör i maraton 2016, fast för dopning och väntas bli avstängd fyra år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.