Wilson Kipsang stängs av i fyra år. Foto: Jason DeCrow/AP/TT

Maratonstjärnan stängs av i fyra år – fejkade bilkrasch

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare världsrekordhållaren i maraton, kenyanen Wilson Kipsang, stängs av i fyra år för dopningsbrott. Han misslyckades med vistelserapporteringen fyra gånger inom ett år och en av de gångerna försökte han bortförklara med att fejka att han varit med i en bilkrasch.

För att antidopningsarbete ska kunna bedrivas måste idrottare meddela var de kommer att vara under vissa tidpunkter så att test kan utföras. Det misslyckades Wilson Kipsang, 38, med fyra gånger under perioden från april 2018 till maj 2019 och därför stängs han nu av i fyra år.

Ett av testen han missade skulle ha varit den 17 maj 2019 och den missen förklarade han med att han hade varit i en trafikolycka där en lastbil hade vält. Han lämnade även in bildbevis på det inträffade, men problemet var bara att den bilden var tagen den 19 augusti samma år.

”Påverkar alla”

Kipsang har varit tillfälligt avstängd sedan januari i år.

– Det påverkar alla. Det är demoraliserande för oss. Varför fortsätter de att hålla på med det här? Speciellt elitidrottare som borde vara förebilder, säger det kenyanska friidrottsförbundets ordförande Jackson Tuwei enligt Reuters.

Kenyanens främsta merit utöver det tidigare världsrekordet är ett brons från OS i London 2012. Nu diskvalificeras alla hans resultat från den 12 april 2019 fram tills 10 januari i år. Kipsang kan överklaga till idrottens skiljedomstol Cas.

ARKIV: Här dopningstestas SVT Sports reporter (12 maj):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.