De ryska idrottarna har vädjat till Vladimir Putin för att lösa krisen. Foto: Bildbyrån

Ödesvecka för rysk friidrott – ”Står på gränsen till en katastrof”

Publicerad

På grund av den ryska dopningsskandalen har landets friidrottare de senaste åren tävlat under neutral flagg i internationella tävlingar. Om det ryska friidrottsförbundet inte betalar sina böter senast på onsdag tas även den möjligheten ifrån idrottarna.
”Vi står på gränsen till en katastrof”, skriver ryska friidrottare i ett brev till president Vladimir Putin.

Det ryska friidrottsförbundet har varit avstängt av det internationella friidrottsförbundet World Athletics sedan det 2015 framkom att statsstyrd dopning har förekommit i landet.

Man har ändå sett till att rena ryska friidrottare har fått tävla under neutral flagg och bland annat har höjdhoppsstjärnan Marija Lasitskene tagit två av sina tre VM-guld under neutral flagg.

Deadline på onsdag

Efter onsdag kan det vara slut på det också.

I mars i år fick det ryska förbundet en bot på 10 miljoner amerikanska dollar för att den tidigare ledningen hade hjälpt höjdhopparen Danil Lysenko att undvika ett dopningstest. Halva summan ska vara betald till World Athletics senast den 1 juli, annars tas möjligheten att tävla under neutral flagg bort.

Den ryska olympiska kommittén har sagt att de inte kommer att hjälpa till med betalningen och det ryska friidrottsförbundet vill inte kommentera ifall de kommer att betala. Det är också oklart om de har pengarna som krävs eller inte.

Det ryska idrottsministeriet har tidigare protesterat mot att idrottarna kunde bli helt avstängda ifall summan inte betalas och menar att det är en dubbel bestraffning som inte är rimlig.

”Straffet bör bäras av förbundet”

Även idrottarna själva har insett situationens allvar. En samling utövare, med Lasitskene i spetsen, skrev ett brev till president Vladimir Putin där de ber honom ta tag i situationen.

Man skriver bland annat att ”rysk friidrott har befunnit sig i en kris sedan 2015” och att man inte ser någon plan för hur den krisen ska lösas.

”Vi vill rikta din uppmärksamhet mot det katastrofala läget inom rysk friidrott. Vi står på gränsen till en katastrof”, skriver man.

Igår lade även den tidigare stavhoppsstjärnan Jelena Isinbajeva ut ett långt brev på sina sociala medier där hon vänder sig till World Athletics och den internationella olympiska kommittén. Hon menar att det inte är rimligt att bestraffningen går ut över de rena idrottarna.

”Straffet bör bäras av förbundet, inte av idrottarna”, skriver hon bland annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer