Femke Bols (till höger) tränare hävdar att en arrangörsmiss blåste McLaughlin på ett världsrekord. Foto: TT

McLaughlin blåst på världsrekord efter arrangörsmiss

Uppdaterad
Publicerad

Sydney McLaughlin gjorde en minst sagt imponerande debut på 400 meter häck i Nashville under söndagen. Amerikanskan vann på 51,61 – bara 0,15 från hennes eget världsrekord från OS-finalen i Tokyo 2021. Detta trots en arrangörsmiss.

”Om häckarna hade varit på rätt plats hade det varit världsrekord”, skriver en friidrottstränare.

McLaughlin gick ut ganska försiktigt i solskenet och tog inte över ledningen förrän halvvägs in i loppet när hon sprang ifrån tvåan Andrenette Knight, Jamaica, som satte personrekord med 53,39 och är världstvåa. 

Laurent Meuwly, tränare till nederländska löparen Femke Bol, har sett loppet i efterhand och enligt honom stod inte de femte och sjätte häckarna på rätt ställe.

”Man kan se att hon gick från 14 till 16 och till 13 steg. Så det kommer inte att räknas som världsårsbästa, men det visar att det finns något stort på gång”, skriver schweizaren på Twitter.

Godkänd tid av internationella friidrottsförbundet

Det mest anmärkningsvärda är att tiden försämrades av häckarnas placering.

”Om häckarna hade varit på rätt plats hade det varit världsrekord”, hävdar Meuwly.

Tiden är officiellt uppsatt som världsårsbästa på World Athletics resultatsida.

Trots att McLaughlin visar storform direkt i säsongsinledningen måste hon ändå ställa upp på de amerikanska mästerskapen på VM-arenan Hayward Field, Eugene, Oregon, under midsommarhelgen för att kvalificera sig för mästerskapet blott tre veckor senare. De tre bästa i varje gren får representera USA i dess första utomhus-VM på hemmamark.

ARKIV: Världsrekord av Femke Bol – på 300 meter häck (31 maj 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Femke Bol satte nytt världsrekord på 300 meter häck. Foto: Lukas Kabon/EPA/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.