• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Norrtälje i Stockholms län. Det brinner i en butiksbyggnad på Estunavägen i Norrtälje. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm. Läs mer

Foto: Bildbyrån/TT

Fler än 30 ryska idrottare riskerar åtal för dopningsbrott

Publicerad

Den ryska antidopningsbyrån Rusada planerar att väcka åtal mot totalt 33 ryska idrottare som misstänks för dopningsbrott.
19 av dem är friidrottare enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP.

I höstas beslutade Wada att häva avstängningen mot Rysslands antidopningbyrå Rusada. Men det internationella friidrottsförbundet IAAF har fortfarande inte hävt sin avstängning, med hänvisning till att kraftiga tag först måste tas mot ryska friidrottare.

Något som nu fått Rusada att agera. Enligt AP planerar antidopningsbyrån att väcka åtal mot 33 av landets idrottare, varav 19 är friidrottare. Exakt vilka namn det rör sig om är ännu inte känt, men Rusadas vice vd Margarita Pakhnotskaya säger till AP att det rör sig om flera landslagsaktiva utövare.

De ryska idrottarna misstänks för att ha brukat utskrivna substanser på ett förbjudet sätt enligt de internationella antidopningsreglerna. Det innebär att substansen inte behöver vara förbjuden i sig, men att den har brukats på ett sätt som inte är tillåtet. I minst 11 av fallen har idrottarna varit minderåriga vid tiden för regelbrottet, enligt Margarita Pakhnotskayas.

Alla friidrottare som misstänks kan härledas till samma ”sportakademi” enligt AP. Det rör sig om Tjuvasjien, en region i centrala Russland, känd för att satsa stort på rysk friidrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer