Diamond League i Monaco direkt i SVT

Uppdaterad
Publicerad

En vecka efter tredjeplatsen i Diamond League-debuten i Lausanne kommer den svenska sensationen Erika Kinsey även till Monaco och hoppar höjdhopp på fredag. ”Det är fantastiskt roligt för mig som gammal höjdhoppare”, säger Kajsa Bergqvist som är expertkommentator när SVT sänder galan.

Hon kom som från ingenstans och hoppade på världshöjden 1,97 i lag-EM i juni – personligt rekord med fem centimeter. Förra veckan blev hon trea i sin första Diamond League-gala.

Sändningstider hittar du längst ner i artikeln!

Friidrott säsong 2015

Erika Kinsey, före detta Wiklund, slog igenom med ett junior-EM-guld 2007, men trivdes inte, slutade med friidrott och spelade bland annat ishockey under några år. Nu är hon tillbaka.

– Det är fantastiskt, nästan som en saga att hon har kommit tillbaka till en sådan nivå. Det är fantastiskt roligt för mig som gammal höjdhoppare. Det är roligt att vi har en kvinnlig höjdhoppare med tanke på skadorna på Emma Green och Ebba Jungmark, och på herrsidan ser det ju väldigt tomt ut. Så det har blivit ett litet vacuum. Det finns ingen gren som vi har sådana traditioner kring i Sverige de sista 25 åren, säger Kajsa Bergqvist.

”Måste tycka det är kul”

Bergqvist har själv tävlat mot dåvarande Erika Wiklund, som under tiden hon var borta från friidrotten gifte sig och tog namnet Kinsey. Det gjorde henne ännu svårare att känna igen.

– Hon kom tillbaka förra året och hoppade längd, det var då jag fick upp ögonen för henne, och insåg att det var före detta Emma Wiklund, säger Bergqvist.

Hon menar att både fysiken och det mentala spelar stor roll i förklaringen till varför Kinsey plötsligt har nått en helt ny nivå.

– Hon har en helt annan stabilitet i kroppen än när hon var junior. Hon har mycket bättre koordination. Där har det hänt en hel del. Men för att prestera måste man tycka att det är kul att hålla på. Nu har hon fått tillbaka den lusten. Det kan hända många att man tappar lusten, men det som är nästan unikt med henne är att hon har kommit tillbaka till en så hög nivå, som hon inte har varit i närheten av tidigare.

– Man måste tycka att det är roligt, att man gillar att pressa sig själv. Att man trivs att vara där, det upplevde jag att hon gjorde i Lausanne och det ska bli väldigt intressant att se henne på fredag.

Tog kommandot

I Lausanne hoppade hon och tre andra 1,94, en bra bit lägre än segrande Anna Tjitjerova. Damernas höjdhopp har varit en öppen historia hittills den här säsongen.

– Normalt ska inte de höjder Kinsey hoppar på leda till medalj, men nivån på damernas höjdhopp har varit ganska låg i år, vilket gör att det är väldigt öppet. Det var först förra veckan som Anna Tjitjerova tog kommandot om säsongen genom att hoppa 2.03.

Galan i övrigt bjuder på flera toppmöten, bland annat en het trestegsduell. Läs mer här!

Sändningstider:

SVT Play 20.00–22.00

SVT2 20.00–21.00

SVT24 21.00–22.00

Kommentator: Jacob Hård

Expert: Kajsa Bergqvist

Från och med torsdag och under helgen sänder SVT Sport även junior-EM i friidrott.

SVT SPORT I SOCIALA MEDIER

Twitter: @SVTSport

Instagram: @SVTSport

Facebook: SVT Sport

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrott säsong 2015

Mer i ämnet