• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Bildbyrån

Nilsson tackar nej till VM – satsar allt mot OS

Uppdaterad
Publicerad

I går presenterades maratontruppen till VM i Doha. David Nilsson, som krossade sitt personbästa med drygt två minuter i Hamburg i våras, tackar dock nej.

– Det är OS nästa år. Nu när jag har den här formen är jag mest intresserad av att göra en ännu snabbare mara i höst, sa Nilsson till Ölandsbladet redan direkt efter succéloppet.

Fyra löpare togs i går ut för att representera Sverige i maraton vid VM i Doha i höst.

Adhanom Abraha, som vann SM-guldet vid Stockholm Marathon förra helgen, är ensam manlig löpare i truppen eftersom David Nilsson tackat nej.

Friidrotts-VM

Nilsson sprang på 2.13.29 i Hamburg, en tid som var klart under VM-kvalgränsen (2.16) och som placerade honom som åtta genom tiderna i Sverige i maraton.

Redan efter loppet var han inställd på att tacka nej till VM och i går när truppen presenterades stod det klart att han hade gjort det för att kunna fokusera helt på OS i Tokyo.

– Jag är inte sugen på att göra ett dåligt mästerskapslopp till, träna upp mig i varmt väder för att springa in på en 2:17–tid i VM, sa Nilsson till Ölandsbladet efter loppet i Hamburg.

Larsson tackar också nej

Även Mikaela Larsson, som vann SM-guldet på damsidan vid Stockholm Marathon, tackar nej till VM. I hennes fall handlar det om personliga skäl.

I stället får Hanna Lindholm, Charlotta Fougberg och Johanna Bäcklund chansen i VM.

– Det är unikt att sex tjejer har klarat VM-kvalgränsen och detta trots att vi på två VM har skärpt den kvaltiden med åtta minuter, från 2.44 till 2.36. Det visar att det här är en gren som är på frammarsch, säger Lorenzo Nesi, landslagsledare, i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Friidrotts-VM

Mer i ämnet