Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se spurten och målgången för Almgren i spelaren ovan Foto: Beteve/Youtube

Nytt svenskt rekord på halvmaraton av Andreas Almgren

Uppdaterad
Publicerad

Efter en spurtuppgörelse blev Andreas Almgren tvåa på Barcelonas halvmaraton.

Då blev han första svensk att springa på under timmen.

59.23 lyder hans senaste rekordtid.

Segern var bara sekunder bort för Andreas Almgren i Barcelona. Han spurtade mot Kibiwott Kandie, som gick i mål på 59.20.

Men det blev ett mycket lyckat lopp för Almgren trots den missade segern. Han tog sig över mållinjen två sekunder senare, med en tid på 59.22 (preliminärt) som sedan korrigerades till officiella 59.23.

Ett nytt svenskt rekord med nästan två minuter (det tidigare rekordet var Napoleon Solomons 1.01,17). Han är därmed förste svensk att springa halvmaran på under timmen.

– Han är i sin livs form. Att det skulle gå snabbt visste man, men det sättet han gör det på. Det finns få som har den bredden som han har, säger den svenska förbundskaptenen Kajsa Bergqvist till SVT Sport.

Det innebär att Almgren nu har svenskt rekord på 1 500 meter, 3 000 meter, 5 000 meter, 10 km väg och halvmaraton.

Almgren var inte den enda som satte nytt Sverige-bästa under helgen. Även Samuel Pihlström imponerade med 5:00.01 på 2 000 meter inomhus.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.