Meraf Bahta (till vänster) och Tommy Forsgren (till höger) Foto: Bildbyrån

Beslutet om Bahta dröjer – vilket strider mot gällande praxis

Uppdaterad
Publicerad

Beslutet kring vad som händer med Meraf Bahta efter brott mot dopningsreglerna gällande hennes vistelserapportering dröjer ytterligare.

– Utredningen måste få ta den tid det tar, säger Tommy Forsgren, handläggare för dopningsförseelser på Riksidrottsförbundet, till SVT Sport.

Det var den stora snackisen både innan och under EM i Berlin. Svenska löparstjärnan Meraf Bahta hade gjort tre raka missar i sin vistelserapportering, inom ett år, och riskerade upp till två års avstängning.

Trots det fick hon delta i tävlingen och tog dessutom brons på 10 000 meter. Sedan dess har frågorna varit många kring om hon får behålla medaljen och vad efterspelet blir, men svaren har varit få.

Kan dröja

Det gäller än i dag. Inget beslut har tagits och svaren kan dröja. Riksidrottsförbundets dopingkommission utreder fortfarande fallet och väntar ännu på att ta beslut om Bahta ska anmälas till dopingnämnden för bestraffning.

– Förundersökningen är inte klar ännu och det råder förundersökningssekretess, så det finns inga detaljer vi kan ge ut angående processen, säger Tommy Forsgren, handläggare för dopningsförseelser på Riksidrottsförbundet, till SVT Sport.

Inte heller när en utredning kan tänkas bli klar vill Forsgren spekulera i.

– Det finns ingen tidsplan. Det finns förvisso en bestämmelse om att ärenden ska utredas så skyndsamt som möjligt, men inga tidsaspekter och utredningen måste få ta den tid den tar, säger han.

”Omöjligt att säga”

– Jag kan inte säga hur lång tid det är kvar, om det föreligger ett straffansvar går ärendet vidare till en straffinstans som ska besluta om en påföljd. Det är ju en helt annan instans som startar en ny utredning och då börjar allt om. Det är alltså omöjligt att säga, och det förutsätter att vår utredning fastställs och den utredningen är ju inte heller klar än.

Hur tror du Bahta själv påverkas av detta?

– Det är förstås omöjligt för mig att svara på, men rent mänskligt kan jag tänka mig att hon inte tycker det är så roligt naturligtvis.

Så utreds fallet Bahta (TT)

Kansliet på Riksidrottsförbundet sammanställer allt material från de tre delförseelserna till en ärendeakt som Meraf Bahta kommer att få se och ge sin syn på.

Rikidrottsförbundets (RF) dopningskommission ska därefter ta ställning till om Bahta gjort sig skyldig till dopningsbrott.

Kommissionen består av sex ledamöter: två jurister, två medicinare och två från näringslivet. Juristerna anser att Bahta har gjort sig skyldig till tre prickar för missar i vistelserapporteringssystemet. En av medicinarna, friidrottsförbundets läkare Sverker Nilsson, är jävig och får inte delta i beslutet.

Finner dopningskommissionen Bahta skyldig görs en anmälan vidare till RF:s dopningsnämnd som i så fall fäller en avgörande dom om avstängning (i upp till två år). I dopningsnämnden sitter fyra ledamöter.

Dopningskommissionen kan också välja att avskriva ärendet och fria Bahta från misstanken om dopningsbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.