Khaddi Sagnia går kamp mot klockan: ”Lutar mer åt att det inte blir VM”

Publicerad

Friidrotts-VM närmar sig men svenska längdstjärnan Khaddi Sagnia har inte gjort en tävling sedan hon slet av korsbandet i ett häcklopp i februari.
Sedan en tid tillbaka är hon i träning och nu hoppas hon kunna göra comeback i SM i månadsskiftet. Men tiden börjar bli knapp inför VM i Doha.
– Det lutar mer åt att det inte blir VM än att det blir VM, säger hennes manager Christian Olsson till SVT Sport.

Längdtävlingarna i VM i Doha avgörs 5-6 oktober. Just nu känns det långt borta för Khaddi Sagnia.

– Jag tror att man ska se det mer som så att hon inte kommer tävla under VM. Sen om hon nu skulle hoppa så bra snabbt så blir det en annan femma. Men det krävs mycket för att hon ska hoppa långt direkt. Först ska hon våga, och sen ska hon få några tävlingar under bältet och det är egentligen ingenting hon kommer få innan VM. Det lutar mer åt att det inte blir VM än att det blir VM, säger Olsson och fortsätter:

– Det går bra för henne men du vet ju inte förrän du verkligen har testat knäet ordentligt. Det är en sak att ligga på 90-95 procent, men det är en annan sak när du ska upp på 100 procent. Sen måste man även göra en utvärdering. Om knäet är svullet efter hoppning, känns det bra, känns det stabilt? Är det värt att gå mot ett VM, där du har kval och en eventuell final dagarna efter varandra?

Hoppas på comeback vid SM

Som SVT Sport tidigare i somras rapporterat om är Sagnia igång med träningen igen och nu har hon kommit så pass långt att hon snart kan vara redo för en comeback.

– Nu har hon en liten ambition att tävla på SM. Nu är det inte säkert att det blir längdhopp, utan det kan bli någon sprintgren i stället. Men om det går jätte-, jättebra så kanske det blir längdhopp under SM, säger Olsson till SVT Sport.

Om Sagnia skulle delta i SM finns också en teoretisk chans att hon kan kvala in till VM, vilket hon måste lyckas med innan den 7 september.

– Allt går bra för henne. Hon har börjat hoppa lite längdhopp men det är inte från full ansats. Det är fortfarande steg för steg och det är inte full påfrestning ännu, utan det är nog en vecka bort.

OS är det stora målet

Dessutom meddelar Olsson att VM skulle kunna bli något Sagnia offrar i förmån för att kunna medverka i OS nästa sommar.

– OS är absolut det stora målet. Du har ju de där fyraårscyklerna, där det kulminerar i OS. Om man nu skulle offra någonting så offrar man ju hellre VM i dag än OS i Tokyo.

Först och främst återstår att se om Sagnia hinner bli återställd till SM som avgörs i Karlstad 30 augusti-1 september. Sagnia har sedan tidigare fyra SM-guld i längdhopp, ett i tresteg och ett på 100 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer