SM-vinnaren Samuel Tsegay, Hälle IF. Foto: TT

Samuel Tsegay vann maraton-SM

Årets svenska mästerskap i maraton avgjordes genom ett varvlopp på Norra Djurgården i Stockholm. Startfältet var starkt och vinnartiden blev därefter. Samuel Tsegay, Hälle IF, sprang in på tiden 2.14.41, vilket är den snabbaste tiden sen 1995.

Lördagens maraton ägde rum i stället för Stockholm Marathon som ställdes in på grund av coronapandemin.

Loppet sprangs över sex varv på Norra Djurgården och det var 39 löpare som deltog i herrklassen.

Efter halva loppet, tre varv, var det fyra löpare som kämpade om titeln; Tsegay, Samuel Russom, Adhanom Abraha och Mustafa Mohamed. På det fjärde varvet drog Samuel Tsegay upp tempot och sprang ifrån de övriga. Abraha och Mohamed tog ut sig så mycket att de bröt loppet.

Medalj till debutanter

Nu slutade maratondebutanten Samuel Russom tvåa, en och en halv minut efter, på 2.16.14. Trea blev Archie Casteel, även han debutant som maratonlöpare, med 2.18.28. Casteel blev därmed bästa svensk.

–Jag visste inte riktigt hur kroppen skulle reagera eftersom det var min debut. Men det var kul, positivt överraskad, säger Archie Casteel till friidrott.se.

Wikström vinnare

I damklassen vann Carolina Wikström, LK Roslagen, på 2.33.59, före Spårvägens Mikaela Arfwedson, 2.38.28. Bronset gick till Louise Wiker, Hässelby SK på 2.46.51 som vann en spurtstrid över Johanna Salminen, FK Studenterna.

KLIPP: Maraton-vd:n ställer Amanda Lind till svars (21/3-2020)