Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Fredrik Samuelsson om känslorna efter tunga skadan: ”Tvivlar på skiten”

Fredrik Samuelsson tillbaka på botten – ett år innan OS: ”Världsmästare på elakheter”

Uppdaterad
Publicerad

Efter år av psykisk ohälsa och reumatisk sjukdom satte tiokamparen Fredrik Samuelsson i våras nytt personbästa.

Men när VM-biljetten kunde säkras hände det värsta.

Tre frakturer i foten, operation och tillbaka ner på botten – ett år innan OS.

– Nu har man blivit världsmästare på att tackla elakheter, men det känns som detta kommer bli den tuffaste resan, säger han.

28-åringen har tvingats till en ny tävlingspaus. Denna gången är det inte han reumatiska sjukdom eller psykiska mående som sätter stopp. I stället kastade en skada ner honom från toppen – ner i soffan, foten i högläge och operation.

– Det är dystert såklart. Det är väl de tankarna som snurrar mest just nu. Både här hemma i soffan och när man ska sova på nätterna. Man vill ta sig tillbaks samtidigt som man tvivlar på skiten många gånger också. Jag älskar tiokamp, att tävla och utvecklas. Men det är väl det att vi har inget trygghetssystem som funkar, vi får ingen lön för det vi gör utan allt är bara för skojs skull, säger han till SVT Sport.

Pengatapp

En metallskena kommer placeras i foten i upp till ett halvår. Utöver all träning, menar han att han kan gå miste om mer än 150 000 kronor i prispengar.

– Det här är mitt jobb, men det klassas knappt som ett jobb i samhället. Politiskt sett ligger idrotten väldigt lågt prioriterat och det är väldigt tråkigt. Vi har väldigt skralt med stöd från förbundet. Så det stöd jag lever på är ett fint stöd från min klubb och sponsorerna då.

Hur ser du på framtiden?

– Jag överlevde den där sjukdomseran när jag åkte på reumatismen, tog mig tillbaka från det så jämför man med det så är väl det här en småsak. Men det är klart att det kommer bli tufft på ett annat sätt.

Hoppas på OS

Han hoppas kunna vara tillbaka till utomhussäsongen och OS i Paris.

– Nästa år är väldigt karriärsavgörande för min del känner jag. OS är målbilden, men det är EM i Rom också. Jag vet att jag hör hemma i Europaeliten. Det är väl just på grund av de här målen som man håller på.

– Men jag tvivlar inte på att jag kan komma tillbaka på mitt starkaste.

KLIPP: Se när Samuelsson skadar sig på SM

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.