Svein Arne Hansen på sitt älskade Bislett Stadion i Oslo 2007. Foto: TT

Sebastian Coe sörjer norsk ledare: ”Förlorat en av mina närmsta vänner”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i det europeiska friidrottsförbundet, Svein Arne Hansen, har gått bort i en ålder av 74 år.

– Jag har förlorat en av mina närmsta vänner, säger legendaren Sebastian Coe.

Hansen var under många år den starke mannen bakom den årliga friidrottsgalan på Bislett Stadion i Oslo, där Sebastian Coe tävlade under sina aktiva år för runt 40 år sedan.

”Jag har förlorat en av mina närmsta vänner. Han gjorde så att jag kunde få mitt första stora genombrott i friidrott 1979. Han förändrade vår sport för alltid, en stolt man som höll familjen kär och en effektiv och klok ledare som hjälpte generationer av friidrottare att få sina drömmar uppfyllda”, skriver det internationella friidrottsförbundets ordförande Coe på Twitter.

Coe är en av medeldistanslöpningens största genom alla tider och är bland annat dubbel OS-mästare på 1500 meter. Han var OS-general i samband med spelen i London 2012.

Hansen drabbades av en stroke i mars och dödsfallet kom inte som en överraskning.

Hade tre år kvar på posten

Under 2003 till 2015 var Hansen ordförande i det norska friidrottsförbundet. Han hade  tre år kvar på uppdraget som ordförande i det europeiska friidrottsförbundet. Bulgaren Dobromir Karamarinov tar nu över som ny ordförande.

Hansen lärde upp den förre europamästaren i höjdhopp, Steinar Hoen, att ta över Bislett Games 2010.

– Han lärde mig spelet. Han var unik och hade kontakter precis överallt som jag har fått nytta av. Jag har väldigt mycket att tacka Svein Arne för. Han hade en annorlunda ledarstil i det europiska förbundet och tog sig även tid för de små nationerna, säger Hoen till norska VG.

Hansen förde en tuff hållning mot Ryssland som fortfarande är avstängt internationellt för statsstyrd dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.